Борсовите индекси на САЩ се понижиха в последния търговски ден на седмицата, а доходността на облигациите се повиши, след като изненадващо силен доклад за работните места накара инвеститорите да намалят очакванията за това кога Федералният резерв може да намали лихвените проценти.

Бенчмаркът S&P 500 падна с 0,1%, технологичният Nasdaq Composite се понижи с 0,2%, а Dow Jones Industrial Average загуби 0,2%, или 87 пункта. И трите индекса все пак записаха печалби за първата седмица на юни, след като затвориха май с повишение.

Европейските акции също паднаха, прекъсвайки някои печалби от четвъртък, когато Европейската централна банка намали лихвените проценти. Общоевропейският Stoxx 600 отстъпи леко от рекордното си ниво от 525,59 пункта, постигнато ден по-рано, спадайки с 1,13 пункта.

През по-голямата част от деня акциите в САЩ се движеха между печалби и загуби, след като докладът за работните места даде смесени сигнали. Работодателите в САЩ са разкрили 272 000 работни места през май, което е много над очакванията на анализаторите и показва, че икономиката остава силна въпреки повишените лихвени проценти. Нивото на безработица обаче също се повишава до 4%.

Трейдърите сега дават около 50% шанс централната банка на САЩ да намали лихвите от най-високите им нива от над две десетилетия до срещата си през септември. Това е спад от около 70% ден по-рано.

Променените очаквания на инвеститорите относно лихвените проценти повишиха доходността на 10-годишните съкровищни облигации на САЩ, бенчмарк за ипотеки и други разходи по заеми, която скочи до 4,428% в петък, от 4,280% в четвъртък – най-голямото еднодневно увеличение от два месеца. Доходността расте, когато цените на облигациите падат.

В допълнение към очакванията, че Фед може да остави лихвите непроменени за по-дълго са данните за средните почасови доходи в САЩ, които също надминават прогнозите, повишавайки се с 4,1% спрямо година по-рано.

За някои инвеститори докладът за работните места е положителен за акциите, отбелязва The Wall Street Journal. Ако наемането остане силно, американците ще продължат да харчат – важна съставка за растежа на корпоративните печалби, които отбелязаха ръст за първото тримесечие.

Spotify, Nvidia, GameStop и още акции, които определиха седмицата на Уолстрийт

Акциите на Spotify скочиха с 5,7% в понеделник, след като компанията за аудио стрийминг заяви, че ще повиши цените за втори път в рамките на една година. От следващия месец абонатите на Spotify Premium на платформата за аудио стрийминг ще трябва да плащат $11,99 на месец, в сравнение с $10,99.

Последното увеличение на цените идва, тъй като компанията изпитва трудност да регистрира постоянни печалби, въпреки че е най-популярният музикален стриймър по брой абонати. Очаква се това увеличение да помогне за покриване на разходите за навлизането на Spotify в сегмента с аудиокнигите.

Миналото лято Spotify повиши месечната цена на премиум плановете си без реклами в опит да се изравни с конкурентите.

Акциите на Nvidia напреднаха с 5,2% в сряда, когато производителят на чипове приключи търговския ден с пазарна стойност от над 3 трилиона долара, превръщайки се в третата американска компания, достигнала това ниво. Apple стана първата компания с $3 трилиона пазарна капитализация през 2023 г., а Microsoft мина този праг по-рано тази година.

Цената на акциите на Nvidia са се удвоили от началото на 2024 г. след като се утроиха през 2023 г.

Акциите на Dollar Tree паднаха с 4,9% в сряда, след новината, че търговецът на дребно проучва потенциална продажба или отделяне от Family Dollar. Компанията също така заяви, че очаква да затвори допълнителни 150 магазина през тази фискална година и описа подробно загубите си, свързани с унищожаването на дистрибуторски център.

Акциите на Lululemon спечелиха 4,8% в четвъртък, след като компанията за спортно облекло съобщи в сряда, че приходите ѝ са се увеличили през последното тримесечие, подсилени от присъствието ѝ в Китай.

Lululemon също така обяви увеличение от 1 милиард долара на своята програма за обратно изкупуване на акции.

Преди да обяви последните резултати за приходите си, акциите на Lululemon бяха с близо 40% надолу от началото на годината.

Акциите на GameStop паднаха с 39% в петък, след като търговецът на видеоигри неочаквано публикува печалбите си за първото тримесечие и обяви разпродажба на акции, заявявайки, че е намалил загубата си, докато продажбите са спаднали с над 29%. Очакваше се компанията да отчете тримесечните си резултати във вторник.

Неотдавнашната поява на Кийт Гил, инвеститорът, известен като „Roaring Kitty“, възроди интереса към меме акциите. В петък Гил излъчи първото си предаване на живо от 2021 г.