Една публикация в X беше необходима за завръщането на лудостта около меме акциите, сред които тези на GameStop и AMC Entertainment.

Известен като „Roaring Kitty“ в YouTube и „DeepF—ingValue“ в Reddit, през 2021 г. Кийт Гил насочи вниманието на света към GameStop, вдъхновявайки орди от трейдъри аматьори да се обединят около акциите на закъсалия търговец на видеоигри.

Профилите му в социалните мрежи бяха дълго време неактивни, но в неделя вечерта акаунт в X, свързан с Гил, публикува нещо за първи път от почти три години. „Добре дошъл обратно, кралю“, отговори последовател.

Въпреки че тази илюстрация не е свързана с борсови тикери, акциите на GameStop се увеличиха повече от два пъти в понеделник и затвориха със 74% ръст - четвъртото им най-голямо еднодневно процентно увеличение в историята. Акциите продължиха да се покачват във вторник, затваряйки с 60% нагоре. Компанията добави близо 9,6 милиарда долара пазарна стойност за два дни, отбелязва The Wall Street Journal.

Акциите на AMC Entertainment нараснаха с над 31% във вторник. Plug Power скочи с 34%, BlackBerry се повиши с 20%, а Koss се увеличава с 92% от началото на седмицата. Членове на WallStreetBets в Reddit публикуват снимки на своите сделки в Robinhood.

Възраждането на тези акции подчертава трайната сила на т. нар. „degen“ (съкращение от „degenerate“) търговия, откакто манията по GameStop от 2021 г. роди ново поколение любители инвеститори, подхранвани от интернет инфлуенсърите. Degen трейдърите често се интересуват по-малко от основите на бизнеса и повече от страха от пропускане на възможности (FOMO). Те са привлечени от потенциала за бърза печалба и са готови да поемат големи рискове и да претърпят загуби по пътя, коментира WSJ.

Медията интервюира някои от тези трейдъри, сред които Майкъл Тимпоун, 34-годишен механик в Ню Йорк, който е нощна смяна в неделя, когато вижда публикацията Roaring Kitty.

Тимпоун, който е участвал в манията по меме акциите през 2021 г., казва, че е направил около $4000 печалби от GameStop тогава, докато е загубил около $1000 от търговия с акции на BlackBerry.

След отварянето на пазара в понеделник той купува 10 акции на GameStop на около $30. Продава ги за около по $50 във вторник сутринта и наблюдава движението им, за да купи потенциално повече.

Ралито в понеделник е донесло на продавачите на късо на GameStop над от $800 милиона загуби на хартия, според оценки на S3 Partners. Продавачите на късо, предимно хедж фондове, заемат акции и ги продават с надеждата да спечелят, като изкупят обратно акциите на по-ниска цена по-късно. Приблизително една четвърт от наличните акции на GameStop се продават на късо, според анализ на S3.

Краткото свиване, когато акциите скочат и причиняват болка на продавачите на късо, и последващото късо покриване, когато продавачите на късо изкупуват обратно акции, за да затворят позициите си, може да тласне цената на акциите на GameStop още по-високо, според Игор Дусанивски, анализатор в S3 Partners. Това също така може да привлече нови продавачи, залагащи, че меме акциите ще падат от тук нататък, добавя той.

В знак за волатилността на акциите на GameStop тази седмица, търговията с тях беше спирана девет пъти в понеделник и 16 пъти във вторник. Такива паузи започват автоматично, когато цените на акциите се движат изключително бързо.

Инвеститорите също така са се насочили към пазара на опции, търсейки рискови, бичи залози, от които биха спечелили, ако акциите продължат да растат. Активността при опциите на GameStop и AMC тази седмица скоча съответно до най-високите нива от март 2021 г. и август 2023 г., според Cboe Global Markets. Голяма част от търговията е съсредоточена в залози, изтичащи до петък, като трейдърите залагат на смели сделки за бързо увеличение на цените на акциите.

Търговската активност от страна на индивидуалните инвеститори беше нараснала тази година още преди възраждането на GameStop. Средният дневен брой сделки на клиенти, обработени от Charles Schwab, се е повишил до близо шест милиона през първото тримесечие - най-високото ниво от второто тримесечие на 2022 г. - и с 15% повече от последното тримесечие на 2023 г. Robinhood Markets отчита 2,2 милиона среднодневни сделки с акции през март - най-високото ниво от ноември 2021 г.

Далеч преди Roaring Kitty да се завърне, Reddit и приложението Truth Social на Доналд Тръмп станаха публични през март, което предизвика бурни движения в меме акциите.

Възраждането на търговската активност с тези акции все пак още бледнее в сравнение с нивата от 2021 г. Нетните входящи потоци от самонасочили се инвеститори към GameStop в понеделник възлизат на около 16 милиона долара, в сравнение с пика от над 87 милиона долара на 27 януари 2021 г., според оценки на Vanda Research. Търговската лудост от този период постави Гил, мениджърите на хедж фондове и главните изпълнителни директори на Reddit и Robinhood пред Конгреса, припомня WSJ.

Акаунтът на Roaring Kitty в X продължава редовно да публикува загадъчни видеоклипове от понеделник сутринта. Те включват клипове от филми, тв предавания и TikTok, но все още нищо конкретно за акции.

Междувременно по-широкият фондов пазар в САЩ се покачи заедно с меме акциите във вторник, изпращайки Nasdaq Composite до нов рекорд. Ралито на основните индекси от началото на годината спря миналия месец след поредица от горещи данни за инфлацията, принуждаващи инвеститорите да преразгледат очакванията си за това кога Федералният резерв може да започне да намалява лихвените проценти.

През май обаче борсовите индекси отново нарастват, като широкият индекс S&P 500 е нагоре с 10% за 2024 г.