Борсовите индекси в САЩ се търгуваха на рекордни нива във вторник, след като трейдърите получиха смесения доклад за цените на едро, очаквайки днес този за потребителските.

По данни на Министерството на труда на САЩ индексът на производствените цени се е покачил с 0,5% през април след спад от 0,1% сто през март.

На годишна база цените през април са се покачили с 2,2% след ръст от 1,8% през март. Увеличението е най-голямото за последната година.

Като се изключат цените на храните и енергията ръстът на производствените цени през април възлиза на 0,5%.

Индексът на производствените цени обаче беше ревизиран по-ниско за март.

Въпреки че подобни данни като цяло затвърждават позицията на Федералния резерв, че лихвените проценти трябва да останат без промяна, трейдърите не видяха голяма причина да се оттеглят от пазарите на акции, водейки Nasdaq Composite до ръст от 0,8%. Технологичният индекс затвори на рекорд, за първи път от 11 април.

S&P 500 се повиши с 0,5%, на косъм от рекордно ниво, докато Dow Jones Industrial Average е с 0,3% по-висок.

Референтната доходност на 10-годишните държавни облигации на САЩ се установи по-ниско при 4,444%.

Инвеститорите все пак може да бъдат принудени да преоценят своя оптимизъм след днешните данни за индекса на потребителските цени. Изненадващо високите показатели за април биха удължили поредицата от три доклада, които се оказаха по-горещи от очакваното. Икономисти, анкетирани от The Wall Street Journal, прогнозират ръст на инфлацията от 3,4% на годишна база.

Председателят на Фед Джером Пауъл каза по време на дискусия в Амстердам във вторник, че централната банка е в изчаквателна позиция дали и кога може да намали лихвените проценти, добавяйки, че очаква инфлацията да продължи да се понижава.

След като се отдръпнаха през април, борсовите индекси се покачват този месец благодарение на подновения оптимизъм, че Фед може да намали лихвените проценти през 2024 г.

За годината S&P 500 се е повишил с 10%.

Проучвания от тази седмица показват, че апетитът за риск на инвестиционните мениджъри е скочил до най-високото си ниво от края на 2021 г., според S&P Global Investment Manager Index.

Проучването на глобалните мениджъри на фондове на Bank of America, публикувано във вторник, показва най-възходящата тенденция за последните две години и половина, „водено от оптимизма за намаляване на лихвите“.

На този фон продължи и търговията с меме акции, сред които тези на GameStop и AMC Entertainment, напомняйки на търговската лудост от ерата на пандемията през 2021 г. Акциите на GameStop затвориха с 60% по-високо във вторник, а AMC се повиши с 32%.

Що се отнася до сезона на печалбите, китайският конгломерат за електронна търговия Alibaba заяви, че печалбата му е спаднала през последното тримесечие, въпреки че приходите са се увеличили. Неговите американски депозитарни разписки паднаха с около 7%.

Акциите на Walmart паднаха с 0,9%, след като WSJ съобщи, че търговецът на дребно, който трябва да отчете печалби в четвъртък, съкращава стотици корпоративни работни места.

Европейските пазари закриха с лек растеж във вторник, като общоевропейският Stoxx 600 регистрира ръст от 0,2%.

Книжата на Delivery Hero скочиха с 26%, след като компанията обяви, че Uber ще купи неговия бизнес в Тайван като част от по-голяма сделка на стойност 1,25 милиарда долара.

Акциите на британската минна компания пък спаднаха с 3,4%, след като тя обяви стратегическо преструктуриране, за да опрости бизнеса си и да отбие опитите на BHP Group да я придобие.

При суровините цените на медта продължиха да растат, като фючърсите им за месец напред се повишиха с 3,1%, затваряйки на рекорд.