Банките и мениджърите на активи призовават европейските борси да разработят технологии, които могат да разширят кръга от инвеститори на капиталовите пазари на континента и да се конкурират по-добре с Уолстрийт.

В Съединените щати отдавна има „консолидирана система“, която обобщава цените на акциите и облигациите от конкурентни платформи за търговия, за да могат инвеститорите да откриват най-добрите сделки, а Европейският съюз и Великобритания се стремят да се изравнят с това ниво на обслужване през следващите три години.

„Целта на консолидираната система е да се демократизира достъпът до пазарни данни и да се гарантира, че всички виждат пълния обхват и дълбочина на пазара“, коментира пред Reuters Натан Тифенбрун, президент на отдела за северноамерикански и европейски акции в Cboe Global Markets, паневропейска фондова борса, добавяйки, че настоящата „разхвърляна“ и фрагментирана система за пазарни данни обезкуражава инвеститорите.

Надзорният орган на ЕС за ценните книжа ESMA обяви, че до края на май ще проведе консултации относно критериите за избор на печеливши участници в търга, които първоначално да пуснат консолидирана система за облигации, а след това и такава за акции.

Двамата кандидати, които се явиха досега за управлението на система за акции в ЕС, подчертават като основно предизвикателство напрежението между борсите, банките и управителите на активи по отношение на цената на пазарните данни. Борсите се противопоставят на въвеждането на подобна консолидирана система, за да опазят своите доходоносни данни, докато управителите на активи и банките твърдят, че без техните сделки няма да има изобщо данни. За да привлече борсите на своя страна, ЕС ги задължи да допринесат за създаването на консолидираната система.

EuroCTP, подкрепена от 14 борси, включително Deutsche Boerse и Euronext, действа на ранен етап, като инвестира милиони евро, за да започне изграждането на система за запасите сега, преди да има каквото и да било регулаторно одобрение.

Малко по-назад е френската консултантска компания Adamantia, която стартира предпроектно проучване през 2021 г., с подкрепата на Barclays, BNP Paribas, Credit Agricole, Deutsche Bank, Societe Generale и UniCredit. Adamantia посочва, че осигурява инвестиционен план и избира технологична компания за консолидираната система, подкрепена от 10 институции – както от страната на купувачите, така и на продавачите.

„След като финализираме тази стъпка, целта е да формираме съвместна кандидатура и да се подготвим за предстоящия търг на ESMA“, посочва пред Reuters Антоан Пертьо, партньор на Adamantia.

Очаква се ESMA да покани участниците в търга за облигационна консолидирана система до началото на следващата година, а след това и за борсова такава. В доклад на Oliver Wyman за европейската борсова организация FESE се посочва, че изграждането ѝ би струвало до 98 млн. евро, а според поддръжниците ѝ единна снимка на цените в реално време би улеснила трансграничната търговия в Европа и би привлякла повече инвеститори. Само големите пазарни участници с дълбоки джобове обикновено могат да си позволят да получават цени от многобройните платформи за търговия, разпръснати из целия ЕС.

В Съединените щати консолидираната електронна система съществува от десетилетия и се контролира от Consolidated Tape Association, обединяваща борсови участници, включително Нюйоркската фондова борса и Nasdaq.

Оперативна фаза

Великобритания също прави планове за своя собствена консолидирана система, която ще се наблюдава от Органа за финансово поведение (FCA).

„Като изгражда по-пълна картина на пазара, тя ще затвърди позицията на Обединеното кралство като водещ център за листване и търговия с облигации“, смята Сара Причард, изпълнителен директор на FCA за пазарите.

Европейската организация на фондовата индустрия EFAMA пък казва, че подобна платформа трябва да служи на участниците на пазара и „по никакъв начин да не се използва, за да направи по-привлекателни собствените канали на европейските борси“.

Главният изпълнителен директор на EuroCTP Еглантин Десотел коментира пред Reuters, че е необходимо да се започне изграждането на системата на ЕС, като се има предвид, че тя трябва да обединява 300 платформи за търговия и отчитане в цяла Европа.

„В момента преминаваме към оперативната фаза, а в началото на 2025 г. ще разполагаме с първите елементи за тестване“, казва Десотел.

Тифенбрун пък добавя, че Cboe потенциално се интересува от участие в консолидираната система за акции в ЕС и тази във Великобритания, като акцентира обаче, че има „нервност“ по отношение на EuroCTP:

„Дали акционерите на EuroCTP ще постигнат това, което индустрията иска, или дългосрочните им интереси ще бъдат по-добре обслужвани от система, която защитава съществуващите им приходи от пазарни данни?“.

EuroCTP отговаря, че ще действа с „пълна автономия“, за да обслужва всички участници на пазара.

Британският FCA трябва да представи допълнителни подробности за това как ще изглежда британската консолидирана система, като се започне с облигациите.

Лондонската фондова борса (LSEG), вече заяви, че борсовата система в Обединеното кралство трябва да бъде ограничена до цените на осъществените сделки. Това е по-стеснен подход от този на бъдещата система на ЕС, която ще включва и индикативни цени преди сключването на сделката. LSEG посочи в документ, публикуван миналия месец, че една система „не може да бъде едновременно оперативно стабилна и евтина“.

Що се отнася до облигациите, основният претендент от ЕС и Обединеното кралство, тройката Bloomberg, MarketAxess и Tradeweb, се отказа по-рано тази година, позовавайки се на сложността на проекта.

Така Etrading Software засега остава единствен кандидат, като главният изпълнителен директор Сасан Данеш коментира, че компанията планира да участва в търга за облигациите на ЕС и Обединеното кралство, позовавайки се на своята неутралност.

„Ние сме технологична компания и сме щастливи да печелим пари от технологията и операциите, не се стремим да печелим от данните“, категоричен е Данеш.