"Златната треска" по изкуствения интелект привлича инвеститорите в акции така силно, както беше манията им 1995 г. или дори 1999 г.

Прекаленият ентусиазъм на фондовата борса предизвика Комисията по ценни книжа (SEC) да предприеме мерки срещу играчите в полето на изкуствения интелект, съобщи Fortune.

Председателят на регулаторния орган Гари Генслер повдигна обвинения на две компании за използване на т.нар. "AI изпиране" в опит да защити инвеститорите от неискрени маркетингови твърдения.

Според съобщението на SEC, базираната в Торонто компания за консултантски услуги в роботизираните инвестиции Delphia и базираната в Сан Франциско компания за онлайн инвестиционни консултации Global Predictions са уличени в "неверни и подвеждащи изявления относно предполагаемото използване на изкуствен интелект".

Според SEC Delphia е твърдяла невярно, че използва изкуствен интелект, за да "предсказва кои компании и тенденции са на път да станат големи и как да инвестират в тях преди всички останали."

Global Predictions е заявила, че е "първият регулиран финансов консултант с изкуствен интелект", наред с други "неверни и подвеждащи твърдения".

И двете компании са се споразумели да платят 400 000 долара глоба под формата на граждански санкции.

Това не е голямо споразумение в практиката на Комисията по ценни книжа и борси, но то изпраща послание към компании, които смятат да използват лъжливи твърдения или да преиначават истината, за да привлекат инвеститори в AI.

"Публичните компании може да си мислят, че ще повишат цената на акциите си, като твърдят, че вече са внедрили AI технологии. В Комисията по ценни книжа и фондови борси искаме да сме сигурни, че казват истината", заяви Генслер във видеоклип, публикуван в Youtube канала на SEC.

Гърбър Грюъл, директор на отдела за правоприлагане на SEC, допълни, че обвиненията срещу Delphia и Global Prediction трябва да внесат пределна "яснота", че "ако казвате, че използвате изкуствен интелект в инвестиционните си процеси, трябва да сте сигурни, че твърденията ви не са неверни или подвеждащи".

Същевременно, председателят на SEC Генслер отбеляза, че AI е "най-трансформиращата технология на нашето време", но предупреди, че твърде много компании в миналото са се опитвали да се възползват от новите технологии, като са подвеждали и лъгали инвеститорите.

"Нека си го кажем направо, когато се появят нови технологии, неведнъж сме ставали свидетели и на неверни твърдения пред инвеститорите", припомни той и добави, че "всички може и да говорят за AI, но когато става въпрос за инвестиционни консултанти, брокери и публични компании, те трябва да се уверят, че това, което казват на инвеститорите, е вярно".

Новото предупреждение на SEC за " AI изпиране" идва в момента, когато компанията Nvidia, смятана за лидер в AI ерата, постави началото на конференция за разработчици, която някои анализатори определиха като "фестивал на любовта" към AI, отбелязва Fortune.

Последното действие на SEC следва и предупреждението от януари относно използването на маркетинга на AI за привличане на инвеститори с измами.

"Лошите играчи могат да използват примамливи обещания свързани с AI и да твърдят, че техните компании или бизнес стратегии гарантират огромни печалби", допълват от SEC в предупреждението си за измами.