Инвеститорите на Уолстрийт постепенно се отърсват от страховете си и започват да управляват активите си по-смело, а рискът отново се завръща на мода.

Опасенията за инфлацията, която достигна 40-годишен връх от над 9% преди по-малко от две години, както и за лихвените проценти, които Фед повиши от почти нула до над 5%, изчезват, а заедно с тях и опасенията за банкови фалити, криза в търговските имоти и финансов натиск върху потребителите и бизнеса, който да предизвика рецесия.

Безпокойството от двата големи световни конфликта, глобалното икономическо неразположение, замръзналия жилищен пазар, политическите конфликти и балона при акциите на изкуствения интелект беше изместено от свежия полъх на вълнение от потенциалните печалби, пише BusinessInsider.

Все още има инвеститори, които остават предпазливи, но през последните месеци настроенията на пазара станаха оптимистични, стимулирани от стабилния растеж и заетостта, както и от перспективата за намаляване на лихвените проценти от Фед по-късно тази година.

Уолстрийт залага големи надежди на "меко приземяване", при което Фед ще успее да намали инфлацията, без да рязко повишаване на безработицата или рецесия.

Инвеститорите също така очакват рисковите активи като акциите да се възползват от понижаването на лихвените проценти, тъй като възвръщаемостта от по-сигурните конкуренти като съкровищните облигации и спестовните сметки ще намалее.

"Средата за поемане на риск засега е благоприятна", се казва в неотдавнашен коментар на инвестиционния институт BlackRock.

Изследователското звено на мениджъра на активи прогнозира, че вълнението около акции, свързани с изкуствения интелект, като Nvidia, което доведе до ръст на пазара тази година, може да се разшири и да обхване по-широк кръг компании.

"Тази година смятаме, че оптимистичният апетит за риск може да се запази и да се разшири отвъд изкуствения интелект", допълват от BII. Въпреки това отбелязват, че инфлацията може да се повиши отново по-късно тази година.

По подобен начин анализаторите на Goldman Sachs заявиха в скорошна прогноза, че "апетитът за риск е на път да нарасне" през тази година, тъй като облекчаването на рецесията и намаляването на лихвените проценти окуражават инвеститорите.

Прекалена еуфория

Перспективите за растежа на акциите може да изглеждат по-светли, но си струва да бъдем поне малко скептични към настоящия ентусиазъм, предупреждават скептично настроените.

Уолстрийт е заинтересован да звучи позитивно, тъй като бичият подход неизменно привлича повече средства от клиентите, отколкото призивите да не се намесват на пазарите.

Подновеният апетит за риск може да представлява нова вълна от алчност и спекулации, които обаче са обречени да завършат зле.

"Изглежда, че на никого не му пука за оценките, а сега има стратези от Уолстрийт, които твърдят, че се намираме в нова ера", заяви неотдавна ветеранът Дейвид Розенбърг.

По подобен начин експертът Джереми Грантъм предупреди, че в историята на американския фондов пазар никога не е имало устойчиво рали от днешните високи оценки или пълна заетост. Той подчерта, че високите оценки намаляват бъдещата възвръщаемост, което означава, че дългосрочните перспективи пред акциите са "толкова лоши, колкото почти никога в историята".

Дори пазарните бикове се притесняват, че прекалената еуфория може да проправи пътя към болезнена корекция.

FOMO срещу рисковете

Положителните икономически перспективи, обещанието за скорошно намаляване на лихвените проценти и потенциалът на изкуствения интелект да повиши производителността и да увеличи корпоративните печалби са само някои от причините за доброто настроение на инвеститорите в момента.

И все пак има и причини за безпокойство, когато акциите, биткойнът, златото и цените на жилищата са близо до рекордно високи стойности, инфлацията изглежда на почти двойно по-високо ниво от целевото ниво на Фед, безработицата се покачи до 2-годишен връх през февруари, а в световен мащаб все още има редица пречки пред растежа.

Засега изглежда, че инвеститорите са по-притеснени да не загубят по-нататъшни печалби, отколкото да загубят при срив, което помага да се обясни защо пазарите са ориентирани към поемане на риск.

"Бичият тренд е твърде силен, за да бъде изоставен, и страхът от пропускане на ралито на AI е основният двигател на акциите с голяма капитализация в момента", заяви Ипек Озкардеская, старши анализатор в Swissquote Bank.

Не е ясно дали инвеститорите ще бъдат възнаградени за това, че са оптимисти за пазарите и икономиката, или ще бъдат наказани, че са се поддали на FOMO (fear of missing out – страх от пропускане) и масовите спекулации.

Засега тези, които приемат риска, могат гарантирано да се насладят на прилив на адреналин, завършва BusinessInsider.