Четири от петте най-предпочитани от инвеститорите дестинации са в Европа, сочи нов доклад на Milken Institute - Global Opportunity Index (GOI).

Дания оглавява тазгодишната класация, заемайки първо място по отношение на възприемането на бизнеса, което е мярка за лекотата на правене на бизнес в дадена страна, както и по други регулаторни показатели.

Индексът отчита 100 показателя в пет категории: бизнес възприятие, икономически основи, финансови услуги, институционална рамка и международни стандарти и политика.

Според доклада Дания се класира на трето място по отношение на икономическите основи, които отразяват макроикономическите резултати, таланта на работната сила и "усилията за създаване на гъвкава и устойчива икономика и общество".

След Дания в тазгодишната класация се нареждат Швеция, Финландия, САЩ, Обединеното кралство.

Тази година САЩ се изкачват с едно място до четвъртата позиция, като се класират най-високо в категорията "Институционална рамка", която проследява защитата, която институциите в дадена страна предлагат на инвеститорите и техните активи.

Страната се класира на пето място в категорията "Финансови услуги", в която се оценява цялостната финансова система, както и достъпността до финансиране.

Финландия, която заема трето място в общото класиране, е лидер в категорията "Международни стандарти и политики", която оценява икономическата отвореност и степента, в която политиките на дадена страна са съобразени със световните стандарти за регулиране и защита на интелектуалната собственост.

Нововъзникващите и развиващите се страни от Азия се представят добре в сравнение с други региони в областта “Възвръщаемост и растеж”, като според доклада привличат повече от половината (53,2%) от средствата, постъпващи в страните по това перо в периода 2018-2022 г.

"Макар че развитите икономики осигуряват стабилност, инвеститорите, търсещи възвръщаемост от висок растеж, продължават да проявяват интерес към нововъзникващите и развиващите се икономики", коментира пред CNBC Маги Суитек, старши директор на изследователския отдел в Milken Institute.

Сред азиатските икономики в областта на развитието и науката Малайзия се очертава като фаворит на инвеститорите и заема 27-мо място в световен мащаб. Тя има "най-добрите условия за инвестиции" сред всички икономики в областта и се класира добре по отношение на институционалната рамка, което отчасти се дължи на факта, че страната "дава много силни права на инвеститорите".

Малайзия понастоящем е и шестият най-голям износител на чипове в света, като сглобява 23% от всички американски полупроводници, според The New York Times.

“Като цяло развиващите се региони предлагат привлекателни възможности за инвеститорите, които се интересуват от нововъзникващи пазари с благоприятен потенциал за растеж", се казва в доклада.

Нарастващото напрежение между САЩ и Китай обаче е засегнало притока на средства към азиатските икономики, като през 2022 г. той е намалял със 75,4%.

Втората по големина икономика в света, Китай, се нарежда на 39-то място в класацията.

"Това всъщност е доста високо", казва Суитек, като припомня, че според МВФ страната все още е в групата на нововъзникващите и развиващи се азиатски икономики.

"Макар че Китай привлече повече от половината от общия приток на капитали в Източна и Югоизточна Азия между 2018 и 2022 г., изглежда, че привлекателността му за инвеститорите напоследък е намаляла, вероятно поради нарастващото геополитическо напрежение със САЩ", се казва в доклада.

Списъкът на 10-те държави от Източна и Югоизточна Азия, които заемат най-високи позиции в Global Opportunity Index, включва Малайзия, Тайланд, Китай, Индонезия, Виетнам, Индия, Монголия, Шри Ланка, Филипини, Камбоджа.

Иначе Сингапур оглавява азиатската част на класацията като любима страна на инвеститорите в региона, заемайки 14-то място в световен мащаб. Хонконг и Япония заемат съответно 15-о и 16-о място в Азия.