Статистики показват, че спадът в технологичния сектор, допринасян от инфлацията, по-високите лихвени проценти и геополитическите събития, продължава.

Според Tech Crunch, една от най-силно засегнатите области е финансирането от рисков капитал за стартъпи, особено за тези извън САЩ.

Проучване на компанията за рисков капитал Atomico, сочи че стартъпите в Европа са събрали 42 млрд. долара за тази година - по-малко от половината от 85-те млрд. долара, събрани през 2022 г.

Докладът на Atomico за състоянието на европейските технологии, се публикува ежегодно. Компанията базира данните си на проучвания, които провежда със стартъпи и инвеститори, и ги допълва с данни от източници на трети страни като Dealroom, CrunchBase и други.

Digital Trends 2023: Превърнете внедряването на AI в непрестанен процесПанелът Fintech Future беше част от богатото съдържание на Digital Trends 2023. Ето основните послания на участниците в него

В проучването също така се констатира, че стартъпите в региона набират по-малко средства на всеки етап на финансиране, като по-късните етапи и по-големите компании усещат особена тежест: само 7 "еднорози" (стартъпи с оценка над 1 млрд. долара) се появяват тази година в Европа, в сравнение с 48 през 2022 г. и 108 през 2021 г.

Но в тази история има и положителна страна.

Макар че общият размер на инвестициите определено е намалял в сравнение с последните две години, теорията на Atomico е, че 2021 г. и 2022 г. са били извънредни по отношение на активността. Според доклада, това е следствие от по-ниските лихвени проценти, рязкото увеличаване на използването на технологиите по време на пика на пандемията, както и натрупаното финансиране сред инвеститорите.

Според компанията, ако изключим тези две години, изглежда, че цифрите следват по-бавна и може би по-здравословна траектория на растеж.

Христо Борисов, Payhawk: Изкуственият интелект ще става все по-креативен„Не е далеч времето, в което много от нещата, които един финансов директор или отдел има нужда да разбере в реално време, ще бъдат предоставяни от един чатбот“

Друг положителен признак е, че общата стойност на европейската технологична екосистема - т.е. комбинираната стойност на собствения капитал на всички публични и частни технологични компании в Европа - се е връща към рекордната си стойност от 3 трилиона долара през 2021 г., след като през 2022 г. е спада с 400 милиарда долара.

Според Atomico AI е бил най-големият притегателен фактор за набиране на средства в размер на 100 млн. долара или повече, като 11 компании са получили тези така наречени "мегакръгове".

При етапите за начално финансиране изкуственият интелект е бил най-интересната област за инвеститорите, като е привлякъл 11% от всички кръгове на финансиране на стойност 5 млн. долара или по-малко, пише още в доклада.

Общо погледнато средните оценки на европейските стартъпи остават значително по-ниски от тези на американските им колеги - по-конкретно между 30% и 60% по-ниски.

Данните на Atomico показват, че климатичните технологии - и по-широката категоря "Въглерод и енергия", представляват 27% от всички капитали, инвестирани в европейски технологии през 2023 г.