По данни на БНБ през 2023 г. реализираните преки чуждестранни инвестиции в страната са над 7 милиарда лева.

Това заяви министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева, цитирана от БТА. Тя уточни, че ръстът е почти 100% спрямо предходни периоди.

По думите й, издадените от министерството сертификати за инвестиционни проекти са за над 600 милиона лева, като се очаква чрез реализацията им да бъдат разкрити повече от 2300 работни места.

Интересите на инвеститорите са в различни сфери - нови технологии, електромобилност, електрически компоненти, софтуер, биотехнологии, биоикономика, микроелектроника, мехатроника, логистика и дигиталната трансформация в този сектор, хъбове за транспорт. Интересен сектор с висока добавена стойност може да бъде културата, както и творческите индустрии.

По думите на министъра към страната ни имат интерес от инвеститори от цяла Европа, Азия, Турция, САЩ.

Велико Търново е рекордьор по ръст на чуждите инвестицииВ цели седем области преките чуждестранни инвестиции с натрупване намаляват към края на 2022 г. в сравнение с края на предходната година

Във Варна днес министър Стойчева проведе работна среща с представители на всички университети в града, както и на ИТ индустрията.

Важно е да се активизира взаимодействието между науката и бизнеса, публично-частното партньорство, посочи Стойчева и уточни, че в подкрепа на този процес е предвиден значителен финансов ресурс.

Според нея това е пътят страната ни, регионите и общините да могат да развият своя потенциал. Стойчева подчерта, че начинът да станем конкурентоспособни в европейски мащаб е да развиваме веригите на доставки и веригите на добавена стойност, и да използваме максимално онова, което имаме като активи – хората и интелектуалния потенциал. Светът върви в посока да използва технологиите като средство за развитие на следващото ниво технологии и производства, посочи министърът и подчерта, че е от важно значение да се развиват партньорства.

Стойчева припомни, че България подписа споразумение с Румъния за сътрудничество в сферата на дигитализацията, технологиите и предприемачеството. По думите й предстои да бъдат сключени такива и с Финландия, Хърватия, Словения, Черна гора. Министърът допълни, че в Пловдив вече има заявена иновационна долина по биоикономика и храни, а предстои създаването на водородна долина в Стара Загора.

България очаква инвестиция от над 600 млн. евро в автомобилната индустрия Преките чуждестранни инвестиции за първите 10 месеца на 2023 отбелязват рекорд - 3,4 млрд. евро

През 2022 г. дадохме старта на дълбокотехнологична долина във Варна и получихме подкрепа на най-високо държавно и европейско ниво, посочи ректорът на Икономическия университет проф. Евгени Станимиров. Той допълни, че градът се е включил в проект заедно с партньори от Германия, Испания, Румъния и Босна, за който се очаква одобрение. С долината предизвикахме вниманието на Европа, но не бива сега просто да стоим и да чакаме нещо да се случи, да бездействаме, посочи Станимиров.

Варна може да стане център на иновационните технологии и тази среща е ясен знак накъде искаме да върви градът, каза кметът Благомир Коцев. Според него за целта е нужна ясна стратегия. Позицията на кмета беше, че градът има с какво да изпъкне, а общината може да партнира на бизнеса и на академичните среди, като стимулира научни разработки и помага за развитието на екосистемата на стартъпите.