Индексът Dow Jones Industrial Average прекъсна най-дългата си печеливша серия за годината в понеделник, докато пазарите се подготвят за нови данни за инфлацията през следващите дни.

Индексът на сините чипове загуби 0,2%, или около 81 пункта, падайки след осем печеливши търговски сесии.

Технологичният Nasdaq Composite напредна с 0,3%.

Широкообхватният S&P 500 се понижи с по-малко от 0,1%.

Девет от 11-те сектора на S&P 500 се понижиха в понеделник, но технологичната група се противопостави на тенденцията, покачвайки се с 0,5% с помощта на печалбите на Apple и Nvidia. Сегментът на недвижимите имоти добави 0,3%.

Една от новините на пазара в понеделник беше възобновената мания по меме акциите след като акаунт в социални медии, свързан с инвеститора, известен като „Roaring Kitty“, направи първата си публикация от 2021 г., когато насочи онлайн последователите към търговеца на дребно GameStop.

Акциите на GameStop скочиха със 74% в понеделник, най-голямото им процентно увеличение от февруари 2021 г., като търговията им няколко пъти беше спирана. Акциите на AMC Entertainment, друг меме фаворит, скочиха със 78%, докато Hertz Global се повиши с 12%, а Plug Power спечели с 13%.

На дълговите пазари доходността на референтните 10-годишни държавни облигации на САЩ се понижи до 4,479% в понеделник от 4,503% в петък, след като на 25 април се установи на върха си за 2024 г. от 4,706%. (Доходността намалява, когато цените на облигациите растат. Тя все пак остава доста над нивото под 4%, от което започна годината).

В Европа индексът Stoxx Europe 600 затвори сесията без съществени изменения. Японският Nikkei 225 започна седмицата с понижение от 0,1%, докато Hang Seng в Хонконг спечели 0,8%.

Цените на глобалния референтен суров петрол Брент се повишиха с 0,7% до 83,36 долара за барел.

Инвеститорите се надяват, че новите данни тази седмица най-после ще покажат отслабване на инфлацията след няколко месеца на по-твърди от очакваното показатели. Продължителният ценови натиск попречи на Федералния резерв да започне да намалява лихвените проценти.

Основните индекси в САЩ се повишиха напоследък заради признаците, че икономиката на САЩ остава силна, но по-бавното наемане на работна сила поддържа надеждите, че централната банка може да започне да намалява лихвите. Докладът за заетостта през април облекчи някои от притесненията на играчите на пазара, тъй като по-бавното наемане в крайна сметка би трябвало да доведе до по-слаби увеличения на цените. Сега те просто се нуждаят от действителни данни за инфлацията, за да подкрепят това.

Във вторник трейдърите и мениджърите на активи ще получат данни за на индекса на цените на производител, последван от дългоочаквания индекс на потребителските цени в сряда.

В същото време инвеститорите са доволни от сезона на печалбите, който приключва. Анализаторите очакват, че печалбите на компаниите от S&P 500 са нараснали с 5,4% през първото тримесечие, което би било най-високият ръст на печалбите от второто тримесечие на 2022 г., според FactSet.

S&P 500 напредва с 3,7% през май и с 9,5% от началото на годината.

Dow Jones Industrial Average е с 4,3% нагоре за този месец - 1% под рекорда, достигнат в края на март

Акциите обаче изглеждат все по-скъпи, отбелязва The Wall Street Journal. S&P 500 се търгуваше в края на миналата седмица при 20,6 пъти над прогнозираните си печалби за следващите 12 месеца, над средното 10-годишно ниво от 18,1, показват още данните на FactSet.

По-високите оценки на акциите карат някои инвеститори да придават особено значение на решенията на Фед относно лихвените проценти.

По-ниските лихви обикновено повишават привлекателността на инвестирането на фондовия пазар, като правят облигациите относително по-малко атрактивни. Според някои трейдъри, цитирани от WSJ, сега акциите се търгуват на нива, подходящи в сценарий на намалели лихви, което означава, че пазарът ще расте много бавно оттук нататък. Има вероятност и пазарите на акциите да тръгнат надолу, ако инфлацията отново се окаже по-висока от очакваното.