Фондовите пазар в САЩ и Европа отбелязаха седмични печалби, оставяйки спадовете от април на още по-заден план.

И трите американски индекса са напреднали с най-малко 3,7% от началото ма май, посочва The Wall Street Journal.

Dow Jones Industrial Average се повиши с 0,3%, или 125 пункта, достатъчно, за да продължи най-дългата си печеливша серия от 2024 г., затваряйки на зелено за осма поредна търговска сесия. S&P 500 се повиши с 0,2%, докато технологичният Nasdaq Composite остана на косъм от положителната територия.

В Европа водещите индекси на основните европейски фондови борси също закриха възходящо последната търговска сесия за седмицата. Индексите Stoxx 600, германският DAX, френският CAC 40 и британският FTSE 100 отбелязаха нови рекордни върхове, обобщава CNBC. При общоевропейския Stoxx 600, който се повиши с 0,77%, най-значително поскъпнаха акциите на миннодобивните компании и доставчиците на комунални услуги – съответно с 1,3% и 1,5%.

На фондовия пазар в САЩ най-добре тази седмица се представиха секторите, свързани с комуналните услуги, промишлеността и материалите. Акциите на енергийните компании също се повишиха, въпреки че цените на петрола останаха почти стабилни. Базовият американски суров петрол се търгуваше в петък за 78,26 долара за барел.

Повечето от акциите в т.нар. Великолепна седморка паднаха в петък, но книжата на Nvidia заедно с други компании от сектора на полупроводниците, включително Qualcomm и Broadcom, се повишиха, след като най-големият производител на договорни чипове в света, тайванският TSMC, отчете главоломни продажби.

Интересни движения имаше във фарма сектора, където акциите на Moderna паднаха с 4,4% след като Администрацията по храните и лекарствата заяви, че няма да изпълни целевата си дата за решение относно предложената от компанията ваксина срещу RSV.

Междувременно акциите на Novavax скочиха с 99%, след като производителят на ваксини заяви, че е сключил лицензионна сделка с френската здравна компания Sanofi за съвместно комерсиализиране на нейната ваксина срещу Covid-19.

Представянето на пазарите през май бележи обрат в сравнение с април, когато по-силните данни за инфлацията преобърнаха очакванията на Уолстрийт за намаляване на лихвените проценти.

Оттогава данните, показващи забавяне на наемането и нарастване на молбите за безработица, успокояват нервите на някои инвеститори за това колко дълго инфлацията ще остане по-висока от целта на Федералния резерв от 2%.

В същото време отвъд Уолстрийт американците са загрижени за икономиката. Перспективите на потребителите се помрачават през май, според предварителните резултати от проучване на Мичиганския университет. Инфлационните очаквания на респондентите за година напред се повишават до 3,5% от 3,2% през април, което понижава настроенията в анкетата до най-ниското им ниво от шест месеца.

Доходността на 10-годишните съкровищни облигации се повиши след публикуването на изследването, установявайки се на 4,503%. Доходността се повишава с падането на цените на облигациите.