Dow Jones Industrial Average регистрира най-дългата си печеливша серия от началото на 2024 г. в четвъртък, покачвайки се с 0,9%, или 331 пункта

Печалбите, регистрирани от Caterpillar, Home Depot и Amgen, компенсираха загубите на Salesforce, тласкайки индекса на сините чипове нагоре.

Междувременно S&P 500 се повиши с 0,5%, а технологичният Nasdaq Composite затвори с 0,3% нагоре.

The Wall Street Journal отбелязва, че въпреки печелившата серия на Dow, той изостава от S&P с 5 процентни пункта тази година. През последните 4 и половина години той е нараснал с 41%, докато S&P се е повишил с 68%; разликата достигна 30 процентни пункта миналия месец.

Много анализатори смятат, че Dow е лошо проектиран индекс, който дава прекомерна тежест на определени компании въз основа на цената на акциите, а не на пазарната стойност, използвана от почти всички други големи индекси. Това често води до странни резултати.

Понастоящем най-голяма тежест в индекса с 30 компании имат UnitedHealth Group, която е 15-та по големина регистрирана компания, и Goldman Sachs - 63-та по големина. Заедно те се оценяват на около половин трилион долара, движейки Dow повече от Microsoft, Apple и Amazon.com взети заедно, въпреки че трите компании се оценяват на над от $7,5 трилиона общо.

„Цинично казано този индекс е толкова закотвен в миналото, че често се опитва да навакса изоставането в неподходящия момент“, отбелязва пазарният коментатор на WSJ Джеймс Макинтош.

Сред най-големите печеливши в широкообхватния S&P 500 бяха акциите на енергийните гиганти като Exxon Mobil и Chevron, подхранвани от покачването на цените на петрола. Базовите фючърси на американския суров петрол поскъпнаха с 0,3% до 79,26 долара за барел.

Airbnb беше сред големите изоставащи на фондовия пазар, отстъпвайки с 6,9%, след като перспективите на компанията се оказаха по-малко оптимистични, отколкото очакваха много анализатори.

Акциите на Robinhood паднаха с 3,1%, въпреки че компанията отчете рекордни тримесечни приходи.

На дълговите пазари доходността на референтните 10-годишни съкровищни облигации на САЩ се установи малко по-ниско на 4,448%.

И трите борсови индекса на САЩ напредват с поне 3,5% през май, обръщайки спадовете от април и доближавайки рекордно високи нива, тъй като Уолстрийт е по-уверен, че Федералният резерв ще започне да намалява лихвите тази година.

Трейдърите сега дават приблизително 50% шанс централната банка на САЩ да намали лихвите на заседанието си през септември, според CME Group.

Този подновен оптимизъм произтича от добрите корпоративни печалби и по-хладните икономически данни, най-новите от които показват, че 231 000 американци са кандидатствали за обезщетения за безработица миналата седмица. Това е най-големият брой седмични молби за безработица от август миналата година.

Водещите индекси на основните европейски фондови пазари също закриха търговската сесия в четвъртък с повишения, като общоевропейският Stoxx 600 е нагоре с 0,19%.

Bank of England в четвъртък запази основния си лихвен процент непроменен, но посочи, че е на път да намали лихвите през следващите месеци.

Швейцария и Швеция вече облекчиха паричната политика, което показва, че централните банки и на други места в Европа може да се отдалечат от строгата към момента политика на Фед.