Американският индекс Dow Jones Industrial Average се покачи в сряда, удължавайки най-дългата си печеливша серия от началото на тази година.

Индексът на сините чипове нарасна с 0,4%, или 172 пункта, регистрирайки ръст за шести пореден ден.

Технологичният Nasdaq падна с 0,2%.

Бенчмаркът S&P 500 загуби само три стотни от пункта, като този лек спад прекъсна четиридневната му печеливша серия.

И трите индекса остават по-високи от началото на май след спада през април. Пазарите на акции се повишават през последните дни, подпомогнати от редица солидни отчети за корпоративните печалби и надеждите, че Федералният резерв може да намали лихвените проценти.

В Европа панконтиненталният Stoxx Europe 600 се покачи с 0,3%, след като няколко европейски индекса поставиха нови рекорди.

На дълговите пазари обаче доходността на 10-годишните държавни облигации на САЩ се повиши в сряда, установявайки се на 4,491%. Цените на облигациите падат, когато доходността се повиши.

Някои инвеститори са в режим на изчакване преди докладите за потребителската и производствената инфлация следващата седмица след като очакванията за по-агресивно намаляване на лихвените проценти тази година бяха помрачени заради поредица от по-неубедителни от очакваното данни за ценовия натиск. Докладът за работните места от април обаче показа забавяне на наемането, повдигайки оптимизма за по-ниски ставки.

Все пак скорошни коментари от представители на Федералния резерв предполагат, че може да се наложи лихвените проценти да останат високи за по-дълго време, преди централната банка да успее да върне инфлацията до целта си от 2%.

По отношение на сезона на печалбите, който е към своя край, към момента компаниите от S&P 500 са повишили печалбите си с 5,3%, според FactSet. Този ръст би бил най-високият от второто тримесечие на 2022 г.

В сряда инвеститорите на Уолстрийт наблюдаваха резултатите за тримесечните печалби на редица компании, сред които Uber, Shopify и Reddit.

Shopify потъна с 19%, след като компанията за услуги за онлайн търговия на дребно заяви, че очаква растежът на продажбите да се забави през настоящото тримесечие.

Uber се срина с 5,7%, след като отчете изненадваща тримесечна загуба. Междувременно конкурентът ѝ Lyft скочи със 7,1%, обявявайки ръст на приходите и спад на загубата за последното тримесечие.

Акциите на Reddit се покачиха с 4% - компанията отчете по-високи приходи, но и по-голяма загуба за първото тримесечие.

Intel се понижи с 2,2%, след като заяви, че приходите му за текущото тримесечие ще бъдат по-ниски от очакваното след новината на Bloomberg, че администрацията на президента на САЩ Джо Байдън е спряла действието на лицензите, които позволяват на китайската технологична компания Huawei да купува по-стари чипове от него, както и от Qualcomm.