Акциите на GameStop продължават да поскъпват, като цената им се покачи до 450 долара в предборсовата търговия.

Ръстът идва само ден, след като добавиха 130% към стойността си вчера, а от началото на седмицата по позицията се наблюдава повишение от 466%.

Книжата на компанията се търгуваха на ниво от 40 долара преди седмица.

Поскъпването по позицията се дължи най-вече на чат стая, наречена Wallstreetbets, в популярния форум Reddit, където инвеститорите се обединиха в покупката на книжа, като по този начин цената нарасна значително.

Именно сериозният ръст накара хеджфондовете, които преди това бяха заели къси позиции в компанията и очакваха да спечелят от понижението в котировките, да закриват позициите си, купувайки на далеч по-високи нива. Това би ограничило загубите им, при положение че цената продължи да върви нагоре.

Wallstreetbets бързо нарасна от 2.5 до 4 млн. потребители само за седмица, като се смята, че голяма част от тях са начинаещи на капиталовите пазари. Други обаче публикуваха сделки по покупко-продажби и съответно печалбите си от сделки с книжата на GameStop, като дори призоваваха да се купува, но да не се продава.

Това обаче не е всичко. Тълпата от Reddit се насочи и към други компании, в които хеджфондовете са заели големи къси позиции. Така например книжата на Bed Bath & Beyond и AMC Entertainment също станаха обект на сериозни покупки, като AMC добави 300% в сряда и общо 450% за седмицата.

Акциите на Bed Bath & Beyond пък отчитат ръст от 75% за последните четири търговски сесии.

Въпросът сега е ще продължи ли лудостта и дали малките играчи ще продължат да действат организирано срещу големи „акули“ на финансовите пазари.

Именно това е и една от причините вчера S&P500 и Dow Jones да отчетат най-големите си загуби от началото на октомври 2020 г., тъй като част от инвеститорите се опасяваха, че манията да се „играе“ срещу големите може да продължи.

Вчера Чамат Палихапития от Social Capital обяви, че е продал опциите си от GameStop само ден, след като ги купи. Той попита своите последователи в Twitter какво да купи и повечето от тях посочиха именно тази компания. Ето защо от фонда му са придобили 125 000 опции, което им донесе печалба от 500 000 долара само за 24 часа.

Чамат Палихапития обаче обяви, че ще дари парите за благотворителност.

„Да им позволиш да скъсят акции на компанията, представляващи 140% от капитала – това е просто неразумно. За нормалните хора – това просто няма никакъв смисъл“, допълни той, като поясни, че хеджфондовете винаги играят заедно при покупките на отделни компании.