Основателят на Nvidia Дженсън Хуанг ще ръководи среща на технологични бизнес лидери в Тайпе, която ще започне в неделя - необичайна възможност за най-важните ръководители в индустрията да се съберат и да обсъдят бъдещето на компютрите и изкуствения интелект.

От главата на Advanced Micro Devices Лиса Сю до Кристиано Амон от Qualcomm - най-големите имена в производството на персонални компютри и чипове се присъединяват към Хуанг на Computex 2024, за да покажат напредъка, който са постигнали в полагането на основите на изкуствения интелект и иновативните технологии, съобщава Bloomberg.

Тези главни изпълнителни директори ще представят новите си продукти, но също така ще се обединят в търсене на отговори на най-належащите проблеми, пред които е изправен световният технологичен сектор - от геополитически сътресения и конфликти до ограничено предлагане на основни компоненти като високоскоростна памет.

Най-важният въпрос, който ги вълнува, е как да използват изкуствения интелект и да подготвят бизнеса си за предстоящите промени. Qualcomm залага на партньорство с Microsoft за нови компютри с изкуствен интелект, които ще пренесат процесорите ѝ за смартфони в лаптопите. Пат Гелсинджър от Intel и главният изпълнителен директор на Arm Holdings Рене Хаас ще представят своите противоположни виждания за бъдещето на компютрите, а Хуанг ще бъде разпитван за това как Nvidia планира да отговори на новото начинание на Qualcomm.

"Това е най-големият момент в бизнеса с персонални компютри от десетилетия насам", казва пред Bloomberg Дан Нюман, главен изпълнителен директор на Futurum Group. "AI е най-горещата тенденция и това е най-ранният етап, в който всички се борят".

Тайпе е подходящо място за изясняване на тези важни въпроси. Значението му във веригата за доставка на чипове никога не е било по-голямо, начело с Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., която произвежда чиповете за iPhone, AI ускорителите на Nvidia, конкурентните продукти на AMD и голяма част от чиповете Arm, захранващи световния мобилен пазар. Пътят към пробивите в областта на изкуствения интелект е проправен с полупроводници и сървъри, много от които се произвеждат или сглобяват в Тайван.

Там се намират и редица по-малко известни играчи, които осигуряват градивните елементи за продуктите на Nvidia. Американската компания си осигури на пръв поглед неоспорима преднина в центровете за данни с изкуствен интелект с помощта на връзките, които Хуанг поддържа с тайвански производители на сървъри като Quanta Computer Inc. и все по-често Hon Hai Precision Technology Co. Последното му посещение на острова беше маркетингов тур де форс, тъй като той похвали тези компании и изтъкна пазара за трилион долара на изкуствения интелект.

AI Сървърите ще се превърнат в продукт с приходи от 1 трилион тайвански долара (31 млрд. щатски долара) в Hon Hai още през следващата година, заяви председателят на компанията Йънг Лиу на годишната среща на акционерите в петък, цитиран от Bloomberg.

"Миналата година вече беше гореща заради AI. А тази година е взривоопасна, защото технологията се ускорява", каза Джеймс К. Ф. Хуанг, председател на Тайванския съвет за развитие на външната търговия (TAITRA), който ръководи Computex. "Ние сме като голям магнит."

На медийно събитие по време на миналогодишното издание на Computex Хуанг от Nvidia представи редица хардуерни продукти на компанията - от чиповете H100 до интегрирани модули за сървърни шкафове и патентовани технологии, които помагат на множество компоненти да работят като един обединен компютър. На въпроса дали всички тези части са произведени в Тайван, Хуанг отговори: “Да“. Доминиращата позиция на страната е свързана в голяма степен с факта, че нито Intel, нито Samsung са достигнали технологичното лидерство и производствената надеждност на TSMC.

Това превъзходство е и източник на нарастваща загриженост за правителствата, които се опасяват от заплахата Китай, който твърди, че островът е част от неговата територия, да го превземе със сила. Американските компании искат от тайванските си партньори да разнообразят географията на дейността си, за да се предпазят от потенциална инвазия от континента.

Хуанг от TAITRA заяви, че от чиповете до дънните платки и сглобяването на сървъри - цялата верига за доставки на хардуер се събира в Тайван, което го прави ефективен "one-stop shop" за технологичните гиганти като Google, Amazon, Microsoft и Meta.

"Полупроводниците и AI сървърите ще подкрепят тайванската икономика за още 50 години", заяви министърът на икономиката на Тайван Джей Ви Куо. "Тайванските компании също така произвеждат 80-90 % от всички сървъри с изкуствен интелект в света."

Qualcomm може да изиграе ролята на убиец на Computex тази година, тъй като нейните чипове Snapdragon ще бъдат силно застъпени в най-рекламирания продукт на изложението: Новата порода компютри Copilot+ на Microsoft.

Тези т.нар. компютри с изкуствен интелект ще разполагат с най-новата и най-добра колекция от функции на Microsoft - като Recall, която поддържа визуална история на всичко, което потребителят прави, с възможност за търсене - и ще разчитат на силиций от Qualcomm, вместно на Intel и AMD. Всички от Asustek Computer до Lenovo Group и Dell ще покажат подобни продукти.

Едно от ключовите съображения за всички големи компании е, че "първият избор, който клиентите правят, обикновено остава", казва Нюман. Така че, ако корпоративните клиенти изберат да преминат към компютърна линия с изкуствен интелект, базирана на Qualcomm, те вероятно ще продължат да го правят и занапред, а компаниите изпращат изпълнителните си директори на Computex, защото "искат да са сигурни, че ще затвърдят мястото си в този конкретен момент".

В кулоарите на събитието такива като Сю и Гелсинджър също ще работят, за да завземат дял от ограничените ресурси, необходими за производството на техните продукти, отбелязва Bloomberg. SK Hynix Inc., ранният лидер в осигуряването на необходимата високоскоростна памет за такива процесори, е продал по-голямата част от капацитета си за чипове до 2025 г.

Производството на полупроводници на TSMC е затруднено от това колко бързо може да се извърши необходимото опаковане на усъвършенствани чипове.

"В момента всички се борят за капацитет", посочва Нюман. "Чипове за центрове за данни, чипове за персонални компютри, чипове за автомобили – все пак няма изобилие от субстрати и силициеви пластини."