Илон Мъск твърди, че може да превърне Tesla в „лидер в областта на изкуствения интелект и роботиката“ - амбиция, която според него ще изисква много скъпи процесори от Nvidia за изграждане на нужната инфраструктура. По време на разговора за приходите на Tesla за първото тримесечие през април той заяви, че компанията за електромобили ще увеличи броя на активните H100 - водещият чип за изкуствен интелект на Nvidia - от 35 000 на 85 000 до края на тази година. Няколко дни по-късно пък написа и в публикация в X, че тази година Tesla ще похарчи 10 млрд. долара „за комбинирано обучение и изводи на изкуствения интелект“.

Но имейли, изпратени от висши служители на Nvidia и широко разпространени в компанията, показват, че милиардерът е представил на акционерите преувеличена картина за поръчките на Tesla. Кореспонденцията на Nvidia също така сочи, че Мъск е пренасочил значителна част от тези процесори за AI, които са били запазени за Tesla, към своята компания за социални медии X, известна преди като Twitter.

Във вторник новината понижи акциите на Tesla с 1%.

Като е наредил на Nvidia да достави първите пратки на частната му компания X, Мъск е отложил с месеци получаването на графични процесори (GPU) на стойност над 500 млн. долара от автомобилния производител, което вероятно ще увеличи забавянето при създаването на суперкомпютрите, от които той се нуждае за разработването на автономни превозни средства и хуманоидни роботи.

„Илон приоритизира внедряването на H100 GPU клъстер в X спрямо Tesla, като пренасочи 12 хил. от доставените чипове, първоначално предвидени за автомобилния производител“, се казва в бележка на Nvidia от декември, цитирана от CNBC. „В замяна на това първоначалните поръчки за X - 12 хил. броя H100, предвидени за януари и юни, ще бъдат пренасочени към Tesla.“

В по-ново електронно писмо на производителя от края на април се казва, че коментарът на Мъск относно Tesla в отчета за първото тримесечие „противоречи на резервациите“ и че публикацията му от април в X за 10 млрд. долара разходи за изкуствен интелект също „противоречи на резервациите и прогнозите за 2025 г.“. Имейлът се позовава на новините за продължаващите драстични съкращения в Tesla и предупреждава, че намаляването на броя на служителите може да доведе до допълнителни забавяния с „проекта H100“ в тексаската гигафабрика на компанията.

Новата информация подчертава ескалиращия конфликт между Мъск и някои от акционерите на Tesla, които се питат дали главният изпълнителен директор милиардер изпълнява задълженията си към компанията, като същевременно управлява и портфолиото си от други компании, които изискват неговото внимание, ресурси и огромни количества капитал. Критиците твърдят, че Мъск е само изпълнителен директор на Tesla, компанията, която е отговорна за по-голямата част от богатството му, на непълно работно време.

Той също така е главен изпълнителен директор на аерокосмическата компания SpaceX, основател на стартъпа за мозъчно-компютърен интерфейс Neuralink и на предприятието за тунелиране The Boring Co. Той притежава и компанията X, която придоби за 44 млрд. долара в края на 2022 г., когато тя все още се наричаше Twitter. През 2023 г. стартира стартъпа си за изкуствен интелект xAI.

X и xAI са тясно свързани помежду си. В публикация в X през ноември Мъск написа: „Инвеститорите на X Corp ще притежават 25% от xAI“. Освен това xAI използва определен капацитет в центровете за данни на X, за да провежда част от обучението и изводите си за големите езикови модели, които стоят зад чатбота Grok. Мъск представя Grok, първоначално наречен Truth GPT, като политически некоректен чатбот с „бунтарска жилка“ и бъдещ конкурент на ChatGPT на OpenAI и други услуги с генеративен изкуствен интелект.

Докато милиардерът жонглира с многобройните си начинания, акционерите на Tesla имат повод за безпокойство. Компанията се намира в среда на тревожен спад на продажбите, който се дължи отчасти на остаряващата гама от електромобили и на засилената конкуренция. Нейната репутация в САЩ също е пострадала, според проучването на Axios Harris Poll 100, което приписва част от пропадането на „лудориите“ и „политическите тиради“ на Мъск. Цената на акциите на Tesla се е понижила с 29% през тази година.

Вместо да обсъжда продажбите на електромобили или мащабното преструктуриране, което се извършва в Tesla, Мъск насърчава инвеститорите да се съсредоточат върху бъдещите продукти, които той обещава от години, но все още не е доставил. Това включва софтуер с изкуствен интелект, който да превръща съществуващите автомобили в самоуправляващи се, специални роботизирани оси, които могат да печелят пари за собствениците си, и транспортна мрежа без шофьори.

„Ако някой не вярва, че Tesla ще реши проблема с автономността, мисля, че не трябва да бъде инвеститор в компанията“, категоричен беше Мъск по време на разговора за приходите през април. „Ние ще го направим и го правим.“

По думите му, за да стигне дотам, компанията се нуждае от много графични процесори на Nvidia, които са специализирани за обучение и работни натоварвания с изкуствен интелект. Тези чипове са в ограничено предлагане поради нарастващото търсене от страна на Google, Amazon, Meta, Microsoft, OpenAI и други.

Консумиране на всички налични графични процесори

Nvidia, която сега е третата най-ценна компания в света с пазарна капитализация от 2,8 трилиона долара, е заявявала много пъти, че е трудно да се справи с търсенето. Доставчиците на облачни услуги и компаниите, разработващи модели за изкуствен интелект, „консумират всички графични процесори, които съществуват“, заяви главният изпълнителен директор на Nvidia Дженсън Хуанг по време на разговор за приходите през май, след като производителят на чипове отчете третото си поредно тримесечие с над 200% ръст на приходите.

Хуанг също така посочи по време на разговора за приходите през февруари, че Nvidia прави всичко възможно, за да „разпределя доставките справедливо“, като добави: „Защо да доставяме нещо, когато центърът за данни не е готов?“

При изброяването на клиентите, които вече използват следващото поколение на платформата Blackwell на Nvidia, Хуанг спомена xAI в разговора през май заедно с шест от най-големите технологични компании на планетата, както и Tesla.

Мъск обича да изтъква разходите си за инфраструктура и в двете компании. В Tesla Мъск е обещал да изгради суперкомпютър, нарече Dojo, на стойност 500 млн. долара в Бъфало, Ню Йорк, и „суперплътен суперкомпютърен клъстер с водно охлаждане“ във фабриката на компанията в Остин, Тексас. Технологията потенциално би помогнала на Tesla да разработи компютърното зрение и големите езикови модели, необходими за роботите и автономните превозни средства.

В xAI, която се конкурира с OpenAI, Anthropic, Google и други в разработването на генеративни продукти за изкуствен интелект, Мъск също така се стреми да изгради „най-големия в света клъстер от графични процесори“ в Северна Дакота, с известен капацитет онлайн през юни, според вътрешен имейл на Nvidia от февруари. В съобщението се описва „мандатът на Мъск“ за предоставяне на всички 100 000 чипа за xAI до края на 2024 г. В нея се отбелязва, че големият езиков модел, който стои зад xAI's Grok, разчита на Amazon и Oracle, като X осигурява допълнителен капацитет на центровете за данни.

На 26 май xAI съобщи, че е приключила кръг на финансиране в размер на 6 млрд. долара, ръководен от много от същите инвеститори, които финансираха поглъщането на Twitter от Мъск. Компанията е регистрирана през март 2023 г., но Tesla не разкри създаването ѝ по това време, а Мъск публично представи стартъпа едва четири месеца по-късно.

Конфликт на интереси

Въпреки че от години Мъск твърди, че Tesla е лидер в областта на изкуствения интелект, през януари той написа в публикация в X, че би искал да има по-голям контрол върху компанията, преди да продължи да се развива в тази посока.

„Неудобно ми е да развивам Tesla, за да бъде лидер в областта на AI и роботиката, без да имам ~25% контрол с право на глас. Достатъчно, за да бъда влиятелен, но не толкова, че да не мога да бъда изместен", каза той в поста си.

Последното подадено от Tesla пълномощно показва, че Мъск притежава 20,5% от акциите на компанията в обращение - цифра, която включва опциите, предоставени му като част от безпрецедентния пакет за заплащане на главния изпълнителен директор през 2018 г. Съдът в Делауеър нареди това възнаграждение да бъде отменено. Постсъдебното производство е в ход и подлежи на обжалване.

Ако не успее да достигне желаната от него граница на собственост, Мъск заяви в публикацията от януари, че „би предпочел да създава продукти извън Tesla“. И той вече прави това в xAI.

Коментарите на Мъск в януарския пост разгневиха някои дългогодишни акционери, включително най-големия акционер на дребно в компанията Лео Когуан и Рос Гербер Кавазаки, който определи искането му като „изнудване“. А Джоел Флеминг, адвокат по дела за ценни книжа в Equity Litigation Group, коментира, че като позволява на частните си компании да изпреварват Tesla в снабдяването с критичен хардуер, Мъск прави конфликтите си на интереси лесно забележими.

„Когато имате човек като г-н Мъск, който е на върха на няколко компании, законът признава, че това създава конфликт“, казва Флеминг пред CNBC. „Ако имате фидуциарни задължения към две или повече компании, които се конкурират за едни и същи неща, може да се окаже, че насочвате корпоративните възможности от една към друга.“

Флеминг, който често представлява инвеститори в публични компании в спорове с акционери, добавя, че в такива ситуации други ръководители биха били в най-добра позиция да вземат решения, докато тези, които са в конфликт на интереси, трябва да се въздържат.

„В миналото г-н Мъск не е избирал този път за себе си“, акцентира Флеминг.

Милиардерът досега не се е притеснявал да преплита корпоративни ресурси между своите компании. Например, след като купи Twitter, Мъск привлече десетки софтуерни инженери на Autopilot и други технически и административни служители от Tesla, за да му помогнат да направи мащабни промени в компанията. Някои от тях дори работят едновременно за двете компании на Мъск.

В xAI Мъск също привлече служители от Tesla, сред които е ученият по машинно обучение Итън Найт и поне четирима други, които са участвали в проекти за автопилот и големи данни там, преди да се присъединят към стартъпа.

Бивш анализатор на веригата за доставки на Tesla, говорещ при условия за анонимност, посочва пред CNBC, че Мъск винаги е смятал своите компании за продължение на своята личност и е вярвал, че може да прави с тях каквото си поиска. Това включва придобиването на SolarCity от Tesla през 2016 г., където той беше председател и главен акционер.

Въпреки това, каза експертът, пренасочването на голяма пратка чипове от Tesla към X е крайно, като се има предвид недостигът на технологията на Nvidia. Решението означава, че автомобилният производител доброволно се е отказал от ценно време, което е можело да бъде използвано за изграждане на суперкомпютърен клъстер в Тексас или Ню Йорк и за усъвършенстване на моделите, стоящи зад софтуера за самоуправление и роботиката.

В коментар на тази публикация Мъск написа в X: „Tesla нямаше къде да изпрати чиповете на Nvidia, за да ги включи, така че те просто щяха да си стоят в склада. Южното разширение на фабриката Gigafactory в Тексас скоро ще приюти 50 хил. броя H100 за обучение на технологията за самоуправление“.

По-късно милиардерът добави, че от 10 млрд. долара „разходи, свързани с изкуствения интелект“, които Tesla ще направи тази година, 3-4 млрд. долара ще отидат за закупуване на хардуер на Nvidia.