Технологичните акции изстреляха основните борсови индекси на САЩ до нови върхове в понеделник.

S&P 500 добави 0,8%, Nasdaq Composite се повиши с 1%, а Dow Jones Industrial Average нарасна с 0,5%.

Информационните технологии бяха най-добре представящият се сектор на S&P 500, като производителите на чипове имаха особено добър ден. Broadcom поведе с ръст от 5,4%, Super Micro Computer и Micron Technology също се представиха силно.

В Европа нестабилността на френските пазари намаля в понеделник, като френският CAC 40 се покачи с 0,9%, след като политическите сътресения в страната доведоха до разпродажби на европейските пазари миналата седмица.

Общоевропейският Stoxx 600 закри с 0,09% нагоре.

Напредъкът в понеделник удължава горещата серия за основните борсови индекси в САЩ, които се облагодетелстват от нарастващото доверие в американската икономика и перспективата за намаляване на лихвените проценти от Федералния резерв по-късно тази година.

S&P 500 вече е с 15% нагоре за 2024 г.

Поредица от решения на няколко централни банки, икономически данни и изказвания на представители на Фед може да предизвикат известно вълнение на пазарите по-късно през седмицата.

Данните за продажбите на дребно в САЩ за май трябва да бъдат публикувани във вторник, предлагайки най-новия поглед върху здравето на потребителя в САЩ. Икономисти, анкетирани от The Wall Street Journal, очакват 0,2% увеличение на продажбите на дребно спрямо година по-рано, след като устойчивите потребителски разходи спомогнаха за подсилването на икономиката и нарастващите корпоративни печалби.

Ако започнат да се забелязват пукнатини в потребителските разходи или пазара на труда, Фед може да разхлаби паричната си политика по-рано от очакваното, казват анализатори, цитирани от WSJ.

Трейдърите на лихвени деривати в момента виждат приблизително 65% шанс централната банка да намали лихвите до срещата си през септември, според CME Group.

„AI балонът“ помогна на фондовия пазар в САЩ да доминира в света. Какво ще стане, ако се спука?

Силата на икономиката на САЩ в сравнение с останалата част от света след пандемията убеди някои оптимистични инвеститори, че американският фондов пазар ще продължи да се представя по-добре от останалите.

Някои анализатори обаче изтъкват неговата текуща зависимост от бума на изкуствения интелект като рисков фактор, който може да върне американските акции по-близо до глобалните нива, ако „AI балонът“ се спука.

Въпреки 30-те рекорда на S&P 500 от началото на годината, мнозина са загрижени за проблеми под повърхността. През последните седмици повечето акции всъщност падат, компенсирани от тежки играчи в широкия индекс като Apple, Microsoft и Nvidia. Секторът на информационните технологии, който има най-високо тегло в S&P 500, е нараснал със 7,9% през последните седем дни на търговия.

На този фон анализатори от Capital Economics прогнозират, че през следващите 18 месеца пазарите на акции в САЩ ще продължат да се представят по-добре от тези в останалата част на света, тъй като балонът, подхранван от ентусиазма към изкуствения интелект, се надува. Това обаче облагодетелства непропорционално фондовия пазар в САЩ, предупреждава Нийл Ширинг, главен икономист в Capital Economics, цитиран от MarketWatch.

Експертите не смятат, че ралито на акциите ще продължи вечно, тъй като този балон с изкуствен интелект „в крайна сметка ще се спука“, отбелязвайки края на отчетливото превъзходство на фондовия пазар в САЩ.

Американските борси до голяма степен се представят по-добре от тези в останалата част на света след глобалната финансова криза през 2008 г. – MSCI USA Index PBUS се е повишил с над 300% през последните 16 години, докато MSCI World ex USA Index ACWX е нараснал само с 57,6% за същия период, по данни на FactSet.

Основният двигател на превъзходството на американските пазари от 2008 г. насам е „по-бързото покачване“ на печалбите на акция (EPS) и на оценките, които се възползваха от по-бързо развиващите се сектори като информационните технологии и изкуствения интелект, отбелязват Шиъринг и неговият екип.

Но когато след спукването на AI балона „прахът в крайна сметка се утаи“, повечето от тези двигатели на ралито в САЩ ще изчезнат и следователно американските акции ще започнат да осигуряват възвръщаемост, подобна на тази в останалия свят, според икономистите.

Все пак Шиъринг и неговият екип се съмняват, че краят на AI балона ще има някакво „трайно въздействие“ върху икономиката на САЩ – така, както спукването на dot-com балона в началото на 2000 г. не сложи край на икономическото господство на САЩ.

„Дори ако пазарите на акции в САЩ продължат да се представят по-слабо, ще е необходима сеизмична промяна, за да може те да бъдат надминати по размер“, отбелязват анализаторите на Capital Economics и добавят: „Двигателите на господството на САЩ са твърде фундаментални, за да бъдат предизвикани от случайни пристъпи на ирационално изобилие.“