Тази седмица три централни банки - Английската централна банка (BoE), Швейцарската национална банка (SNB) и Резервната банка на Австралия (RBA) ще вземат ключови решения относно политиката за лихвените си проценти, което може да доведе до нестабилност на пазара.

След намаляването на лихвите от Европейската централна банка и Централната банка на Канада по-рано този месец още централни банки, включително BoE, SNB и RBA, са готови да вземат решение, отбелязва Euronews.

Миналата седмица Федералният резерв прогнозира само едно намаление на лихвените проценти за тази година.

През март SNB понижи лихвените проценти, като стана първата централна банка от тази група, която направи това. Инвеститорите ще следят отблизо дали и други финансови институции ще последват примера им или ще дадат ясни индикации за своя курс на лихвените проценти.

Европа

Тази седмица вниманието ще бъде насочено към експресните индекси на цените в промишлеността и услугите (PMI) на големите икономики, като Германия, Франция и еврозоната ще отчетат показанията за юни.

Въпреки че производствената дейност в еврозоната остана свита през май, данните показаха, че забавянето е с най-мек темп именно във Франция и в Германия.

PMI индексът в сферата на услугите в Германия запази експанзията си за трети пореден месец през май. Консенсусът предполага, че дейностите в сферата на услугите ще продължат да се подобряват и през юни.

В Обединеното кралство решението на BoE за лихвените проценти ще бъде в центъра на вниманието на регионалните пазари. Очаква се банката да ги запази без промяна въпреки охлаждането на инфлацията до ниво, близко до целевото.

Банката обаче предприе по-мек подход поради забавения икономически растеж. На заседанието си през май седем членове на Комитета по паричната политика гласуваха за запазване на лихвените проценти без промяна, а двама - за понижаване, докато през март само един член гласува за понижаване на лихвите.

Освен това на последното заседание управителят на Bank of England Андрю Бейли заяви, че намаляването на лихвения процент преди парламентарните избори не би трябвало да е проблем.

Предсрочните избори, свикани от министър-председателя Риши Сунак, засилиха възможността за намаляване на лихвения процент през юни. Британските фондови пазари биха могли да получат тласък, ако това се случи.

Страната ще съобщи и своите експресни PMI индекси в производството и услугите, като през последните месеци и в двата сектора се запазва експанзията. Очаква се данните да продължат да нарастват през юни.

Тази седмица ще бъдат публикувани и данните за продажбите на дребно за май, като се предвижда ръст от 1,6% на месечна база спрямо спада от 2,3% през април.

В Швейцария се очаква Централната банка да запази лихвения процент на ниво от 1,5 %, тъй като инфлацията се повиши до 1,4 % за втори месец през май, което е най-високото ниво от декември 2023 г.

САЩ

В САЩ най-влиятелните икономически данни за страната са продажбите на дребно за май и експресните PMI индекси в производството и услугите тази седмица.

Продажбите на дребно не се промениха през април, което показва, че потребителите в САЩ са станали предпазливи по отношение на разходите поради забавянето на пазара на труда. Равнището на безработица се повиши до 4% през май, което е най-високото от януари 2022 г.

Освен това индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в сферата на производството и услугите на S&P Global US беше ревизиран нагоре до 51,3 за май, което сигнализира за скромно повишение.

Въпреки това PMI индексът на ISM в сферата на производството се сви през същия месец. Данните сочат, че икономическият растеж може би се забавя. Според консенсуса PMI в промишлеността и услугите на САЩ ще продължи да се разширява през юни.

Азиатско-тихоокеански регион

Решението на Резервната банка на Австралия за лихвените проценти също ще се следи отблизо тази седмица, като очакванията са банката да запази официалния паричен лихвен процент на ниво 4,35% за пети пореден път. Месечната инфлация се повиши до 3,6% през април спрямо 3,5% през март, което е много над целевото равнище от 2%.

Освен това, днес Китай ще съобщи данните си за промишленото производство, продажбите на дребно, инвестициите в дълготрайни активи и заетостта, които са важни икономически показатели за страната.

Китайската народна банка е готова да вземе решение относно основните лихвени проценти по едногодишните и петгодишните кредити, като няма очаквания за промяна тази седмица.