Тази седмица инвеститорите ще получат по-ясна представа за това дали по-високите лихвени проценти все още стимулират печалбите на европейските банки и дали продължилото цяла година рали на цените на акциите е към своя край.

Британската Lloyds Banking Group е първият от големите европейски кредитори, който ще отчете приходите си за първото тримесечие на 24 април, преди BNP Paribas, Deutsche Bank и Barclays да го направят ден по-късно.

След години на ниски лихвени проценти скокът на разходите по заемите засили печалбите на банките в Европа, чиито акции поскъпнаха в резултат на изплатените суми на акционерите.

"Това, което е коренно различно, е, че вече нямаме отрицателни лихвени проценти. Това оказа фундаментално въздействие върху перспективите за банките и все още оказва такова", коментира Кристиан Еделман, съпредседател на отдела за Европа в консултантската група Oliver Wyman, пред Reuters.

Пълната картина няма да стане ясна веднага, тъй като отчетите на европейските банки се простират в рамките на няколко седмици, като испанските BBVA и Santander се отчитат в края на април, а френската Societe Generale и швейцарската UBS през първата седмица на май. Резултатите от миналата седмица на финландската Nordea и испанската Bankinter обаче сигнализират, че ръстът на приходите се задържа на високи нива въпреки очакванията, че Европейската централна банка (ЕЦБ) ще намали лихвените проценти през юни. Но Еделман от Oliver Wyman предупреждава, че намаляващите маржове и слабото търсене на кредити са причина за безпокойство.

Миналата седмица анализаторите на JP Morgan признаха, че предпазливостта им по отношение на европейските банки "не е била правилното решение". 15% скок на акциите на кредиторите от Стария континент от началото на 2024 г. изпреварва ръста на американските им колеги и по-ниските оценки предполагат, че има още възможности за растеж, дори ако маржът на печалбите отслабне, както се очаква.

Картината в САЩ засега е смесена. Докато нетният лихвен доход - разликата между това, което банките печелят от заеми и изплащат по депозити, разочарова JP Morgan, приходите на инвестиционните звена помогнаха на Goldman Sachs да надмине прогнозите на анализаторите.

Повече печалби

Очаква се попътният вятър на по-високите лихвени проценти и ограничаването на лошите кредити да помогне на повечето европейски банки да започнат силно дейността си през 2024 г. Deutsche Bank например трябва да оповести 15-то поредно тримесечие на печалба след години на големи загуби. Според публикувания консенсус най-големият германски кредитор би трябвало да отчете около 1,2 млрд. евро печалба спрямо 1,16 млрд. евро за същия период през 2023 г. и да бъде подпомогнат от ръста на приходите в инвестиционното си подразделение.

BNP Paribas, чиито акции се понижиха при представянето на резултатите за цялата 2023, след като отложи изпълнението на ключова цел за печалба, би трябвало да има по-добро първо тримесечие, тъй като то обикновено е сезонно силно, посочват анализаторите на UBS, като допълват, че неотдавнашният спад в очакванията за поредица от намаления на лихвените проценти през тази година също може да даде неочакван тласък.

Прогнозите са, че Santander и BBVA ще отчетат по-висока нетна печалба, подпомогнати от испанския, бразилския и мексиканския си бизнес. Въпреки това инвеститорите ще следят внимателно за признаци, че по-слабото представяне на европейските икономики спрямо САЩ и вероятността за по-ранно намаляване на лихвените проценти във Великобритания и еврозоната започват да натежават.

Миналата седмица заместник-управителят на централната банка на Испания Маргарита Делгадо заяви, че нарастването на нетните приходи от продажби на банките "не може да се счита за устойчиво", тъй като преоценката на кредитните портфейли е почти приключила.

UBS, която интегрира Credit Suisse и оценява новите швейцарски изисквания за по-голяма капитализация, също ще бъде внимателно наблюдавана. Анализаторите от KBW заявяват, че коментарите по предложенията ще "разколебаят настроенията".

Еделман от Oliver Wyman пък акцентира, че по-високите лихвени проценти за по-дълъг период от време и отслабващата икономика биха могли да задълбочат проблемите в сектора на търговските недвижими имоти, който е в разгара на кризата, но все още не причинява сериозни проблеми за големите европейски и американски банки.