Централните банки са изправени пред растящ политически натиск да намалят лихвените проценти на фона на година, в която се очаква много страни по света да проведат избори.

Въпреки това бордовете на централните банки трябва да запазят своята независимост при вземане на решения. За това предупреди управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, цитирана от БТА. Според нея централните банки, които са по независими, са по-успешни в контролирането на инфлацията и инфлационните очаквания.

По думите ѝ "нарастват призивите за намаляване на лихвените проценти, дори и преждевременно, и вероятно ще се засилят, тъй като половината от населението на света гласува тази година".

"Рисковете от политическа намеса във вземането на решения на банките и назначенията на персонал, нарастват. Правителствата и централните банкери трябва да устоят на този натиск", добави Георгиева.

Успехът на централните банкери в предотвратяването на глобален финансов срив по време на пандемията бързо беше последван от затягане на паричната политика, за да бъде намалена инфлацията. И двете усилия бяха функция на тяхната независимост и доверието в тях.

За сравнение, Георгиева посочва, че по време на периода на висока инфлация през 70-те години на миналия век централните банки не са имали ясни мандати да приоритизират ценовата стабилност, нито ясни закони, защитаващи тяхната автономия, и в резултат на това, те често са били притискани от политиците да намалят лихвите.

Тя цитира данни от проучване на МВФ, според които между 2007 г. и 2021 г. централните банки със силна независимост са по-успешни в поддържането на инфлационните очаквания под контрол.

Управляващият директор на МВФ заявява още, че силното управление е важно за гарантиране на независимостта на централните банки, а правителствата имат отговорност да им помагат да постигнат целите си, включително чрез фискална предпазливост.

"Въвеждането на разумни фискални политики, които поддържат нивата на дълга устойчиви, помага за намаляване на риска от евентуален натиск върху централната банка да предоставя евтино финансиране на правителството, което в крайна сметка подклажда инфлацията", допълва Георгиева.

Тя е категорична, че МВФ е готов да предостави техническа помощ на страните членки, които се стремят да укрепят своите рамки на паричната политика.