През последните дни западните Централни банки запазиха лихвените проценти непроменени, но изразиха много различни мнения относно дългоочакваното от пазара намаляване на лихвените проценти през 2024 г.

Федералният резерв на САЩ изпрати рисковите активи нагоре в сряда, когато наред със запазването на основния процент в сегашния целеви диапазон от 5,25% до 5,5% Федералният комитет по операциите на открития пазар разкри, че политиците предвиждат поне три намаления догодина и четири през 2025 г., подчертава CNBC.

Според инструмента FedWatch на CME Group пазарите вече оценяват първото намаление с 25 базисни пункта през март и очакват лихвеният процент по федералните фондове да бъде с около 150 базисни пункта по-нисък до края на следващата година.

Макар че трите понижения, за които сигнализира Фед, все още не отговарят на очакванията на пазара, те все пак бяха изненада, която изкачи Dow до рекорден връх, а доходността на облигациите тръгна надолу, като 10-годишните американски държавни ценни книжа паднаха под 4% за първи път от юли насам.

Основната инфлация в САЩ достигна 3,1% на годишна база през ноември, което все още е над целта на Фед от 2%, но е значително по-ниско от пика в пандемията - 9,1% през юни 2022 г. Основният показател обаче - който изключва волатилните цени на храните и енергията, се задържа на стабилно ниво от 4%.

Фед отново остави лихвите стабилни и предвижда намаления през 2024 г.Според декларацията на централните банкери на САЩ още едно затягане на паричната политика изглежда далеч, тъй като инфлацията се понижава по-бързо, отколкото са очаквали

Междувременно икономическата активност остана забележително устойчива, като през третото тримесечие БВП нарасна с 5,2% на годишна база.

Председателят на Фед Джером Пауъл призна на пресконференцията си в сряда, че намаляването на лихвите вече е започнало "да се вижда", което накара редица икономисти и големи кредитори да променят прогнозите си за бъдещите лихви.

Сред тях бяха и американските икономисти от Barclays, които по-рано прогнозираха само едно намаление на лихвите през декември 2024 г., а сега очакват три на всяка следваща среща, като се започне от юни.

Една по-различна картина в Обединеното кралство

От другата страна на Океана, картината е много по-различна, допълва CNBC.

И Английската централна банка, и Европейската централна банка в четвъртък се противопоставиха на пазарните очаквания, като обърнаха внимание на продължаващия вътрешен натиск върху цените и заплатите.

Английската централна банка запази основния си лихвен процент непроменен на 5,25%, но далеч не постави на дневен ред възможността за намаляване на лихвите, а заяви, че паричната политика "вероятно ще трябва да бъде рестриктивна за продължителен период от време".

И Bank of England остави лихвите стабилни, но и ястребовия тонЛихвите ще останат високи за „продължителен период“, става ясно от доклада на Комисията по паричната политика на банката

Основната инфлация в Обединеното кралство спадна до 4,6% на годишна база през октомври, което е най-ниската ѝ стойност от две години насам, но е доста над целта на Банката от 2%.

Същевременно ръстът на заплатите също не оправда очакванията напоследък, но при над 7% все още остава неудобно висок за Централната банка.

Комитетът по паричната политика на Английската централна банка отбеляза, че "ключовите показатели за устойчивостта на инфлацията във Великобритания остават повишени", въпреки че по-строгата парична политика води до разхлабване на пазара на труда и натежава върху активността в реалната икономика.

Реалният БВП на Обединеното кралство се запази през третото тримесечие, но през октомври икономиката неочаквано се сви с 0,3% на месечна база.

S&P Global заяви, че финансовата институция все още е изправена пред трудната задача да определи подходящия момент за започване на разхлабване, особено като се имат предвид обвиненията за бавно справяне с галопиращата инфлация, която достигна връх от 11,1% през октомври 2022 г.

Английската централна банка задържа лихвите, но намалението остава далечПазарът оценява на почти 100% вероятността за задържане на лихвения процент в четвъртък

"Очакваме четири намаления на лихвените проценти през следващата година, като първото ще се случи през август 2024 г. Все пак признаваме, че това може да се отрази неблагоприятно поради все още силната инфлация на услугите и базисната инфлация и неустойчивия растеж на доходите", заяви главният икономист Радж Бадиани.

"Паричната политика е много рестриктивна, което вероятно ще предизвика лека рецесия през следващите тримесечия. Освен това икономиката вероятно ще се свие незначително през цялата 2024 г.", допълни икономистът.

ЕЦБ остава „достатъчно рестриктивна“

Европейската централна банка също задържа лихвените проценти, като преразгледа прогнозите си за растежа и инфлацията и обяви плановете си да ускори свиването на баланса си.

"Бъдещите решения на Управителния съвет ще гарантират, че лихвените проценти ще бъдат определяни на достатъчно рестриктивни равнища толкова дълго, колкото е необходимо", заяви ЕЦБ. Въпреки това тя промени стила си при описанието на инфлацията от "очаква се тя да остане твърде висока твърде дълго време" към твърдението, че тя "ще се понижава постепенно през следващата година".

След Фед и Bank of England ЕЦБ също остави лихвите стабилниИнвеститорите обаче чакат сигнали кога може да дойде първото намаление на лихвените проценти.

Инфлацията в еврозоната на годишна база се понижи от 10,6% през октомври 2022 г. до 2,4% през ноември, което постави целта на ЕЦБ от 2% в рамките на достижимото, макар че официалните лица предупреждават, че натискът върху заплатите и нестабилността на енергийния пазар могат да предизвикат нейното възобновяване.

Въпреки че в краткосрочен план прогнозите на ЕЦБ за инфлацията бяха понижени, базисната инфлация за 2025 г. изненадващо беше ревизирана нагоре, а новите прогнози на ЕЦБ за 2026 г. все още предвиждат базисна инфлация над целевата в края на прогнозния период.

"Въпреки ястребовите послания на заседанието в четвъртък, поредицата от по-меки от очакваното данни за инфлацията, завоят на Фед, както и смекчаването на реториката от страна на редица членове на Управителния съвет, промениха баланса на рисковете около траекторията на политиката на ЕЦБ", заяви Питър Шафрик, глобален макростратег в RBC Capital Markets.

"Макар че продължаваме да очакваме, че ЕЦБ ще запази лихвените проценти непроменени през 2024 г., смятаме, че сега рисковете са категорично наклонени към по-ранно намаляване на лихвите.", допълва той.

Фондовите пазари в САЩ и Европа загубиха импулса от предходните дниЕнергетиката беше най-силно засегнатият сектор в S&P 500 четвъртък, като загуби 2,1% в отговор на нарастващите доставки на гориво и падащите цени

Интерпретациите на пресконференцията на председателя на ЕЦБ Кристин Лагард обаче бяха различни.

Въпреки че тя отстъпи от пазарните очаквания за първи ход още през март, някои икономисти възприеха цялостното послание като отваряне на вратата за намаляване на лихвите на някакъв етап през 2024 г.

"Макар че Лагард подчерта, че подходът на ЕЦБ зависи от данните, а не от времето, тя направи поне четири намека, които подсказват, че първото понижение изглежда по-вероятно от юни 2024 г. нататък, а не в началото на 2024 г.", заявява главният икономист на Berenberg Холгер Шмидинг.

Тези намеци бяха: споменаване на "плато" между последното повишение и първото намаление; подчертаване на устойчивостта на вътрешната и най-вече на движената от заплатите инфлация; напомняне, че прогнозите на ЕЦБ за спад на общата инфлация до 2,1% през 2025 г. се основават по-скоро на пазарните очаквания за 3-месечните средни овърнайт лихвени проценти, чийто край е на 23 ноември, отколкото на текущите пазарни цени; както и на потока от нови данни, които трябва да бъдат представени през първата половина на 2024 г.

Всички очакват ЕЦБ да намали лихвените проценти. Банката не е сигурнаСледващото заседание ще се проведе на 14 декември 2023 г. и анализаторите очакват централната банка да намали лихвените проценти

"Показателно е, че изявлението на ЕЦБ по паричната политика не промени формулировката относно перспективите за лихвените проценти.

Както и преди, ЕЦБ обеща да определи лихвените проценти на "достатъчно рестриктивни равнища за толкова дълго, колкото е необходимо", за да осигури връщане на инфлацията към целевото равнище от 2%.

Продължаваме да очакваме първото намаление през третото тримесечие на 2024 г.", допълва Шмидинг.