Фондовият пазар в САЩ се повиши в края на седмицата, след като внимателно наблюдаваните данни за заетостта се оказаха малко по-горещи от очакваните.

Работодателите в САЩ са разкрили 199 000 работни места през ноември, съобщи Министерството на труда, което е забавяне спрямо по-рано през годината, но повече от прогнозираното от икономистите. Коефициентът на безработица пада до 3,7%.

На този фон S&P 500 затвори с 0,4% по-високо, отчитайки шесто поредно седмично повишение.

Nasdaq и Dow Jones Industrial Average също добавиха 0,4%.

И трите основни индекса затвориха на най-високите си нива за годината.

Доходността на държавните облигации, която се покачва с падането на цените им, се повиши след доклада за работните места, като тази на референтните 10-годишни бонове достигна 4,244% от 4,129% в четвъртък. Това обаче е далеч под петте процента, достигнати през октомври.

Заетостта в САЩ остава гореща, отдалечавайки Фед от намаляването на лихвитеРаботните места в САЩ са се увеличили със 199 000 през ноември, нивото на безработица пада до 3,7%

Данните от петък добавят оптимизъм сред трейдърите, че американската икономика се движи към меко кацане.

Акциите се повишават, а доходността на облигациите пада от началото на ноември, тъй като инвеститорите залагат, че Федералният резерв ще овладее инфлацията без да предизвика рязка рецесия.

Все още обаче остава неясно кога Фед може да започне да намалява лихвените проценти. The Wall Street Journal цитира данни, според които трейдърите виждат близо 50% шанс за разхлабване на паричната политика на срещата на Фед през март 2024 г. Вчера обаче CNBC отбеляза, че горещият доклад за работните места измества тази вероятност за второто тримесечие на годината.

„Докато пазарът предвижда пет намаления на лихвените проценти следващата година, Фед ще трябва да види повече доказателства за „устойчиво меко кацане“, преди да го направи, отбелязва Йохан Гран, ръководител на стратегията за борсово търгувани фондове в Allianz Investment Management, цитиран от WSJ.

В допълнение към добрите новини идват и предварителните декемврийски данни от проучването на Университета на Мичиган за потребителското настроение, които показват, че американците са по-оптимистично настроени към икономиката този месец и че очакванията им за инфлацията през следващите 12 месеца спадат.

„Мекото кацане“ на американската икономика все още не е напълно сигурноПоявяват се лоши признаци, свързани с потребителските разходи, които представляват около 70% от икономиката на САЩ

Какво се случи на пазарите в петък

Акциите на търговеца на спортни стоки Lululemon се повишиха с 5,4%, след като компанията отчете по-добър ръст на продажбите от очакваното от Уолстрийт.

Акциите на борсата за криптовалута Coinbase Global скочиха със 7,7% до най-високото си ниво от април 2022 г., следвайки ралито при биткойна, който се повиши рязко през последния месец.

Paramount Global беше най-добре представилата се компания в S&P 500 в петък, напредвайки с 12%, след като сайтът за онлайн развлечения Deadline съобщи, че няколко инвеститори се стремят да придобият компанията.

Цените на петрола се покачиха, като Брент, глобалният бенчмарк за суров петрол, затвори около 75,84 долара за барел.

Бичият поход на Bitcoin – може ли криптовалута №1 да надхвърли $100 хил.Редица фактори обнадеждават индустрията, че това наистина може да се случи

Отвъд океана японските акции се понижиха, а държавните облигации се разпродадоха за втори ден, тъй като очакванията, че централната банка на страната ще прекрати политиката си на отрицателни лихви, продължиха да влияят на пазарите. Японският Nikkei 225 се понижи с 1,7%.

Stoxx Europe 600 се покачи с 0,7%, за да затвори на нов 52-седмичен връх.

Spotify, ADM, Alphabet и още акции, които определиха седмицата

Alphabet

В сряда Google обяви своята нова AI система Gemini, за която компанията каза, че е по-мощна от всички останали на пазара в момента.

Съобщението на Google съвпада със скорошните сътресения в OpenAI, създателят на ChatGPT, поставяйки Alphabet в надпреварата за господство на процъфтяващия терен на изкуствения интелект.

Запознайте се с Gemini: Най-мощният изкуствен интелект на GoogleКомпанията планира да лицензира Gemini за клиенти чрез Google Cloud, които да го използват в собствените си приложения

Технологичният гигант заяви, че неговият алгоритъм няма да бъде широко достъпен до началото на следващата година, заради необходимостта от по-задълбочени тестове за безопасност.

Акциите на Alphabet поскъпнаха с 5,3% в четвъртък, повишавайки Nasdaq.

ADM

Advanced Micro Devices беше истинската звезда на S&P 500 в четвъртък, затваряйки с 9,9% нагоре, след като производителят на чипове каза, че Microsoft, Meta Platforms и Oracle са приели – или са в процес на приемане – неговите нови AI чипове.

AMD представя нови AI чипове в стремеж да отнеме короната на NvidiaAMD е сред редица стартъпи и големи технологични компании, които се опитват да се възползват от търсенето на изкуствен интелект и да опонират на Nvidia

Hawaiian Airlines и Alaska Air

Акциите на Hawaiian Airlines скочиха със 193% в понеделник, докато тези на Alaska Air паднаха с 14% след новината, че първата компания ще бъде придобита от втората в сделка за около 1 милиард долара.

Сливането ще обедини превозвачи, които до голяма степен обслужват дестинации в тихоокеанския регион и изпълняват конкурентни полети до Хавай. Авиокомпаниите ще запазят отделните си марки.

Spotify

Компанията за аудио стрийминг обяви в понеделник плановете си да съкрати 17% от работната си сила, завършвайки 2023 г. с трети кръг на съкращения в стремежа си към печалба. Акциите ѝ се покачиха със 7,5% в понеделник.

Spotify съкръщава още 17% от екипа си под натиск за рентабилност и печалбаДаниел Ек коментира, че намаление в такъв размер ще се почувства изненадващо голямо, като се има предвид неотдавнашният положителен отчет за приходите

CVS Health

Най-голямата аптечна верига в САЩ обяви във вторник нов по-прост и по-прозрачен модел на плащане, който ще започне да се прилага през следващата година. Новината повиши акциите ѝ с 3,7%.