Цени на златото достигнаха нов рекорден връх тази седмица след бурната 2023 г., а според Световния съвет по златото (WGC) комбинацията от геополитическо напрежение и продължаващо изкупуване от централните банки би трябвало да доведе до устойчивост на търсенето и през следващата година.

В понеделник жълтият метал проби границата от 2 100 долара за тройунция, след което леко се успокои, а в началото на деня в петък спот цените се колебаят около 2 030 долара за тройунция.

В доклада си Gold Outlook 2024, публикуван в четвъртък, Световният съвет по златото отбелязва, че много икономисти вече очакват "меко приземяване" в САЩ - Федералният резерв да върне инфлацията към целта, без да предизвика рецесия - което би било положително за световната икономика. Браншовата организация, която представлява златодобивните компании, отбелязва, че в исторически план условията на "меко приземяване" "не са били особено привлекателни за златото, водейки до леко отрицателна средна възвръщаемост".

Златото с нов рекорд - надмина 2100 долара. И продължава да растеОчакванията за намаляване на лихвените проценти и глобалното напрежение подкрепят благородния метал


"Въпреки това всеки цикъл е различен. Този път повишеното геополитическо напрежение в годината на ключови избори за много големи икономики, съчетано с продължаващото изкупуване от централните банки, може да осигури допълнителна подкрепа за златото", акцентират от WGC.

Стратезите на организацията също така отбелязват, че въпросното „меко приземяване“ в никакъв случай не е сигурно, докато глобалната рецесия все още не е изключена.

"Това би трябвало да насърчи много инвеститори да държат в портфейлите си ефективни хеджиращи инструменти, като например злато", категорични са от WGC.

Двете най-значими събития, подкрепили търсенето на злато през 2023 г., са сривът на Silicon Valley Bank и нападението на „Хамас“ срещу Израел, посочват още от WGC, като оценяват, че геополитическите събития са добавили между 3 и 6% към неговата цена през годината.

"А в година, в която ще се проведат важни избори в световен мащаб, включително в САЩ, ЕС, Индия и Тайван, нуждата на инвеститорите от хеджиране на портфейли вероятно ще бъде по-висока от обичайното", обясняват анализаторите в доклада с поглед към 2024 г.

Репатриране на злато: Банки и фондове изтеглят резервите от чужди трезориТова показва ново проучване на Invesco Global Sovereign Asset Management


Всички погледи са вперени във Фед

Главният пазарен стратег на WGC Джон Рийд коментира пред CNBC, че цените на златото вероятно ще останат в границите на сегашния си диапазон, но ще бъдат нестабилни през следващата година. Той очаква те да реагират на отделни икономически данни, които дават информация за вероятната траектория на политиката на Фед, докато първото намаление на лихвения процент не станe факт.

Понастоящем пазарите очакват първото намаление на лихвения процент по федералните фондове с 25 базисни пункта още през март следващата година.

Въпреки че намаляването на лихвените проценти обикновено се разглежда като добра новина за златото (тъй като доходността от паричните средства намалява и спестителите търсят други високодоходни инвестиции), Рийд подчертава, че два фактора могат да означават, че "очакваното облекчаване на лихвената политика може да се окаже по-малко оптимистично за златото, отколкото изглежда на пръв поглед".

Първо, ако инфлацията се понижи по-бързо от лихвените проценти - както до голяма степен се очаква - тогава реалните лихвени проценти ще останат високи. И второ, по-нисък от очаквания растеж може да засегне потребителското търсене на злато.

Санкциите пренасочват, но не спират износа на руско злато. Кой печели?ОИСР коментира, че има риск то да бъде преработено, след което да се върне на пазарите в САЩ и Европа с прикрит произход


Покупките на централните банки ще продължат

Според Световния съвет по златото друг фактор в подкрепа на жълтия метал в бъдеще ще бъде по-нататъшното му изкупуване от страна централните банки. През последните няколко години те са основен източник на търсене на световния пазар на злато, а 2023 г. вероятно ще бъде рекордна година. WGC очаква това да продължи и през 2024 г.

Рийд дори коментира, че организацията е била изненадана от значителното увеличение на покупките от централните банки през 2022 г. и че този темп на покупки е продължил и през тази година.

В своя доклад WGC изчислява, че търсенето от страна на централните банки е допринесло с 10% или повече за доброто представяне на златото през 2023 г., и отбелязва, че дори ако 2024 г. не достигне същите нива, покупките над средното годишно ниво все пак трябва да предложат допълнителен тласък на цените на благородния метал.

"Моето собствено очакване е, че централните банки отново ще бъдат водещи на пазара на злато през 2024 г., но мисля, че би било прекалено оптимистично от наша страна да кажем, че това ще бъде още една рекордна година“, посочва в заключение Рийд.