Фондовият пазар в САЩ възобнови покачването си в четвъртък, задвижен от акциите на големите технологични компании и еуфорията около изкуствения интелект.

S&P 500 се повиши с 0,8%, затваряйки близо до най-високата си стойност за годината.

Технологичният Nasdaq Composite се повиши с 1,4%. Dow Jones Industrial Average нарасна с 0,2%.

След ралито през ноември, подхранвано от окуражаващите данни за инфлацията и надеждите, че Федералният резерв на САЩ ще приключи с повишаването на лихвените проценти, в началото на този месец акциите бяха в застой.

Ръстът се върна в четвъртък благодарение на компаниите, свързани с изкуствения интелект.

Advanced Micro Devices се представи най-добре в S&P 500, затваряйки с 9,9% нагоре, след като производителят на чипове съобщи, че Microsoft, Meta Platforms и Oracle са приели или са в процес на приемане на неговите нови AI чипове.

AMD представя нови AI чипове в стремеж да отнеме короната на NvidiaAMD е сред редица стартъпи и големи технологични компании, които се опитват да се възползват от търсенето на изкуствен интелект и да опонират на Nvidia

Технологичните гиганти Amazon.com и Meta се повишиха с по над 1,5%. Акциите на Nvidia поскъпнаха с 2,4%.

Google скочи с над 5% след лансирането на новата си AI система Gemini, която ще се конкурира с продуктите на OpenAI, Microsoft и Meta и ще стане широко достъпна в началото на следващата година.

Анализатори от Bank of America заявиха по-рано тази седмица, че Alphabet е била подложена на натиск заради опасения относно възможностите на Google на терена на изкуствения интелект, така че един „добре брандиран“ конкурентен модел може да има положителен ефект върху активността на потребителското търсене, продажбите в облачното звено на компанията и акциите ѝ, отбелязва CNBC.

Запознайте се с Gemini: Най-мощният изкуствен интелект на GoogleКомпанията планира да лицензира Gemini за клиенти чрез Google Cloud, които да го използват в собствените си приложения

Ръководителите на Google казаха, че Gemini превъзхожда чатбота GPT-3.5 на OpenAI, но не споделиха на какво ниво е спрямо най-новия модел GPT-4 Turbo на OpenAI. Все пак Gemini показва, че има възможност за по-нататъшно монетизиране, посочва още CNBC.

Microsoft, например, наскоро пусна Copilot, захранван от ChatGPT на OpenAI, който е вграден в Word, Excel и други програми на Office пакета и ще струва $30 на човек на месец. Анализаторите на Piper Sandler казаха през октомври, че Copilot може да добави повече от $10 милиарда годишни приходи за Microsoft до 2026 г.

Анализаторите на JPMorgan заявиха, че след като Уолстрийт по-скоро се е „прозял“ при съобщението на Google за Gemini в сряда, сега инвеститорите са „окуражени“ да видят напредъка на компанията в „тази голяма технологична промяна“. Те обаче отбелязват, че има „несигурност около монетизацията на технологията в търсачката“.

ChatGPT на една година: Големият пробив, който разтърси технологичния святПрез изминалите 12 месеца ChatGPT се превърна в най-бързо развиващото се софтуерно приложение в света

Експерти от KeyBanc отбелязаха, че гледат на Gemini като на „кулминацията“ на многото съобщения на Google за AI тази година, но смятат, че ще отнеме време, докато инструментът повлияе значително на растежа и рентабилността.

„Въпреки че вярваме, че 2024 г. ще бъде фокусирана повече върху резултатите, отколкото върху гръмките заглавия, смятаме, че все още сме в началото на промените в поведението на рекламодателите, потребителите, разработчиците и предприятията“, посочват от KeyBanc.

Бързият спад в доходността на държавните облигации на САЩ също помогна на технологичните акции, правейки техните очаквани бъдещи печалби по-ценни за инвеститорите.

Nvidia си сътрудничи със САЩ за отхлабване на ограниченията за износТърсенето на чипове за изкуствен интелект повиши цената на акциите на Nvidia повече от три пъти, превръщайки я в една от най-ценните компании в света

По-ниската доходност, която се установи на 4,129% в четвъртък, предлага известно облекчение и на ипотечния пазар. Лихвените проценти по ипотечните кредити паднаха до малко над 7% за първи път от около четири месеца и сега са с почти един процентен пункт по-ниски от скорошния си връх.

Скорошното намаление на доходността „значително подобри финансовите условия“, казва Джими Чанг, главен инвестиционен директор в Rockefeller Global Family Office, цитиран от The Wall Street Journal. Това обаче може да е в противоречие с целите на Фед, тъй като инфлацията все още не е достигнала целта на централната банка от 2%, добавя той.

Инвеститорите ще получат следващите сигнали за здравето на икономиката днес с публикуването на внимателно наблюдавания доклад за заетостта на Министерството на труда. Икономисти, анкетирани от The Wall Street Journal, виждат увеличение на работните места със 190 000 през ноември спрямо 150 000 през октомври. Те очакват нивото на безработица да остане стабилно на 3,9%.

„Мекото кацане“ на американската икономика все още не е напълно сигурноПоявяват се лоши признаци, свързани с потребителските разходи, които представляват около 70% от икономиката на САЩ

Акциите на авиокомпаниите също се повишиха, след като JetBlue Airways вдигна прогнозата си за приходите през четвъртото тримесечие, заявявайки, че има силно търсене на ваканционни пътувания. Акциите на American Airlines, Southwest Airlines и Delta Air Lines се покачиха с над 3%.

В Европа индексът Stoxx Europe 600 се понижи с 0,3%.

В Азия японският Nikkei 225 падна с 1,8%, а Hang Seng в Хонконг изтри с 0,7%. Японската йена се повиши спрямо долара на фона на спекулациите, че централната банка на страната скоро ще прекрати политиката на отрицателни лихви.

Цените на петрола отново се понижиха, като сортът Брент, международният еталон, затвори на 74,05 долара за барел.