Компанията за изкуствен интелект xAI на Илон Мъск се стреми да набере 1 милиард долара, съобщава The Wall Street Journal, като се позовава на документ до Комисията по ценните книжа и борсите (SEC).

Мъск стартира xAI през юли, като компанията заяви, че нейната мисия е "да развие колективното ни разбиране за Вселената". Основателят на Tesla прекара месеци в набиране на изследователи с идеята, че новото му начинание ще се превърне в съперник на OpenAI, чийто ChatGPT предизвика огромно вълнение в технологичния свят.

Според документите, подадена в Комисията по ценните книжа и борсите, xAI вече е набрала близо 135 млн. долара от четирима инвеститори.

„Устата на истината“: Има ли нещо специално в чатбота Grok на Илон Мъск?Теорията на Мъск за присъщата безопасност на AI, търсещ истината, предизвиква скептични отговори от много експерти

По-рано тази година Мъск си осигури хиляди мощни графични процесори от Nvidia, необходими за изграждането на голям езиков модел.

Мъск е сред съоснователите на OpenAI, но напусна компанията след спор относно контрола и насоката на дейността ѝ. Оттогава той критикува платформата като я нарече "Woke mind virus". Това, което има предвид в напдката, е че членовете на компанията подкопават обективността и разнообразието в дискусиите.

Миналия месец xAI пусна първия си продукт - Grok. Компанията съобщи, че чатботът ще "отговаря на пикантни въпроси, които се отхвърлят от повечето други системи с изкуствен интелект", и предупреди: "Моля, не го използвайте, ако мразите хумора!"

OpenAI отлага потребителския магазин GPT за началото на 2024 г.Забавянето идва на фона на изненадващото уволнение на Сам Алтман и последвалото му връщане след заплахи от служителите за напускане

xAI също каза, че Grok има достъп до знания за света в реално време чрез X - платформата за социални медии, известна преди като Twitter, която Мъск придоби преди повече от година. На своя уебсайт компанията заявява, че е отделна от X, но планира да работи в тясно сътрудничество с нея, Tesla и други компании.

В публикация през ноември Мъск заяви, че инвеститорите в X ще притежават 25% от xAI. Неотдавна той също сподели, че достъпът до Grok постепенно се разпространява сред хората, закупили абонамент Premium+ чрез платформата X, който започва от 16 долара месечно.

Въпреки че Мъск отдавна се опитва да влияе върху развитието на изкуствения интелект, той също така е изразявал загриженост относно потенциалните рискове за безопасността и е призовавал за правителствено регулиране.