В сряда президентът на Microsoft Брад Смит се e срещнал с министъра на търговията на Китай Уанг Вентао, за да обсъдят теми, вариращи от изкуствения интелект до търговските отношения между Вашингтон и Пекин, съобщава CNBC, позовавайки се на съобщение на китайското правителство.

Срещата подчертава опита на Пекин да покаже, че остава благосклонен към американските предприятия на фона на продължаващото напрежение с Вашингтон, тъй като се стреми да съживи икономиката си.

Забележително е, че ангажиментът на Смит и Уанг идва след срещата на американския президент Джо Байдън и китайския президент Си Дзинпин миналия месец - жест, който според коментатори показва, че Китай и САЩ се опитват да си сътрудничат в области с потенциал. Той също така сигнализира за желание да се подобри средата за чуждестранните предприятия в азиатската страна.

САЩ и Китай възстановяват военната комуникация: Какво си казаха Байдън и СиДвамата лидери са обсъдили редица въпроси – от AI до фентанил


По време на срещата Уанг заявява, че Китай се ангажира да предоставя по-добри услуги за чуждестранните предприятия, става ясно още от изявление на министерството на търговията на страната, като се добавя, че то се надява Microsoft да играе "конструктивна роля" в сътрудничеството в областта на изкуствения интелект между Китай и САЩ.

Microsoft се счита за един от водещите играчи в областта на изкуствения интелект, особено след многомилиардната си инвестиция в разработчика на ChatGPT OpenAI по-рано тази година.

Китайските технологични гиганти - от Alibaba до Baidu и Tencent - също пускат свои собствени модели и конкурентни продукти, базирани на технологията.

През последните няколко години технологиите са предмет на спорове между САЩ и Китай. Вашингтон се опитва да ограничи достъпа на Китай до ключови технологии, като например полупроводници. Ограниченията на износа на Вашингтон наскоро бяха насочени към чиповете на Nvidia, които се използват за обучение на модели на изкуствен интелект.

Санкциите на САЩ поставят на трупчета сделки на Nvidia в Китай за $5 млрд. Компанията настоява да направи доставки на чипове за следващата година, преди новите ограничения да влязат в сила


По време на срещата на Байдън и Си двамата лидери потвърдиха необходимостта от справяне с рисковете, свързани с усъвършенстваните системи за изкуствен интелект, и от подобряване на безопасността на технологията чрез правителствени разговори между САЩ и Китай.

Срещата на Смит и Уанг изглежда потвърждава този ангажимент, след като подобни визити на американски технологични лидери в Пекин се разредиха значително през последните години заради засилващото се напрежение между двете държави. Освен това в Китай работят много малко американски технологични компании – услугите на Google и Meta например са ограничени във втората по големина икономика в света.

Въпреки това тази година главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук посети Китай, който е третият по големина пазар на компанията. Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск също предприе пътуване до Китай, където производителят на електрически автомобили има един от най-големите си заводи. Тези визити отчасти съвпаднаха със свалянето на интензивните антипандемични ограничения, както и с подновеното желание на Пекин да привлече чуждестранния бизнес.

По думите на Смит Microsoft желае да "участва активно в цифровата трансформация на китайската икономика" и остава ангажиранa с насърчаването на икономическото и търговското сътрудничество между Китай и САЩ.