Във вторник Nvidia стана най-скъпата регистрирана компания в САЩ. Акциите ѝ затвориха на $135,58, давайки на производителя на чипове оценка от $3,335 трилиона, която вече е над тази на Microsoft ($3,317 трлн.).

Последният път, когато голям доставчик на изчислителна инфраструктура е бил най-ценната компания в САЩ, е март 2000 г. Тогава компанията за мрежово оборудване Cisco зае първото място в пика на dot-com бума.

Cisco яхна вълната на една различна революция – интернет, захранвайки прохождащата тогава индустрия със своите продукти. Джон Чембърс, главен изпълнителен директор на Cisco по това време, който сега е инвеститор в рисков капитал, коментира пред The Wall Steet Journal, че има някои паралели с възхода на Nvidia, но динамиката на AI революцията е различна от предишните.

„Скоростта на промяната е различна, размерът на пазара е различен, етапът, на който Nvidia достига статута най-ценна компания, е различен“, казва той.

Това е първият път, в който компания, различна от Microsoft или Apple, се издига до най-ценната титла от февруари 2019 г., когато Amazon.com оглави списъка за кратко. Nvidia се класира на пето място по пазарна оценка преди година и на десето преди две години. Преди пет години тя не беше в топ 20 на най-големите компании.

Битката между технологични гиганти като Microsoft, Meta и Amazon да поведат пътя в развитието на AI доведе до бум на инвестиции в чипове, който вдигна приходите на Nvidia до безпрецедентни висоти.

Акциите на Nvidia се представиха най-добре в S&P 500 през 2023 г. и утроиха стойността си през последните 12 месеца. Стойността на компанията достигна 3 трилиона долара този месец - по-малко от 4 месеца след като достигна границата от 2 трилиона долара.

Nvidia също така раздели акциите си 10 към 1 този месец, правейки ги по-достъпни за индивидуалните инвеститори.

Зашеметяващият възход на компанията спечели похвалите на анализатори, които са съгласни с твърдението на главния изпълнителен директор Дженсън Хуанг, че AI е в основата на нова индустриална революция, за която компанията е ключов доставчик.

Nvidia „ще бъде най-важната компания за нашата цивилизация през следващото десетилетие, тъй като светът все повече се движи от изкуствения интелект“, каза наскоро анализаторът на CFRA Research Анджело Зино. Чиповете, въведени от Nvidia, ще бъдат най-важното изобретение на този век, добави той.

Около 50 милиарда долара са инвестирани в чипове на Nvidia от началото на AI бума, според оценка на Sequoia Capital през март, но стартиращите компании, свързани с генеративния AI са донесли само 3 милиарда долара приходи.

Този дисбаланс, според партньора на Sequoia Соня Хуанг, означава, че „има някои реални проблеми за отстраняване“.

Главният икономист на Capital Economics Нийл Шиъринг заяви в понеделник, че „ентусиазмът около AI има всички отличителни белези на надуващ се балон“ и вероятно ще спомогне за запазването на ръста на акциите в САЩ през следващата година и половина. В крайна сметка обаче този балон ще се спука, предупреди той.

На този фон Nvidia и нейният лидер Дженсън Хуанг показват малко признаци на безпокойство, въпреки множеството предизвикателства - от яростни конкуренти до регулаторни органи.

В началото на този месец Хуанг беше в Тайван, където обяви нови подробности за бъдещо поколение AI чипове, които трябва да бъдат доставени през 2026 г.

С покачването на акциите на Nvidia, 61-годишният Хуанг придоби аура на рок звезда. На годишната конференция на компанията през март той произнесе основната си реч от сцена на арена с капацитет от 11 000 души.

Ръстът от 3,5% на Nvidia във вторник помогна на S&P 500 да завърши на зелена територия. Широкият американски индекс добави 0,3%, достигайки 31-вото си рекордно затваряне за годината.

Секторът на информационните технологии на S&P 500 отбеляза осма поредна печалба - най-дългата му печеливша серия от ноември.

След колебание между малки печалби и загуби през целия ден, технологичният Nasdaq Composite завърши с лек напредък. Dow Jones Industrial Average се повиши с 0,1%, или 57 пункта.

Акциите на всеки от останалите членове на т. нар. Великолепна седморка паднаха.