Най-големият урок в кариерата на Дженсън Хуанг не идва от ментор или друг изпълнителен директор в областта на технологиите, а от градинар, когото бъдещият милиардер среща, докато пътува в чужбина.

"Всяко лято работех за месец от един от нашите международни обекти", разказа Хуанг, съосновател и главен изпълнителен директор на лидера за AI чипове Nvidia, по време на речта си на откриването на Калифорнийския технологичен институт в петък.

"Прекарах едно лято в Япония. През един от уикендите посетихме Киото и Сребърния храм.", сподели Хуанг, цитиран от CNBC.

По време на престоя си там той се запознава с градинаря.

Денят беше "задушаващо горещ, влажен и лепкав", спомня си той. Но мъжът усърдно се грижел за растенията, въпреки жегата. Той използвал само бамбукова пинсета, за да отсява листа и плевели, което първоначално озадачило Хуанг.

"Приближих се до него и го попитах: "Какво правиш?" - "Той отговори: "Събирам мъртъв мъх. Грижа се за градината си". А аз казах: "Но градината ти е толкова голяма. А той отвърна: "От 25 години се грижа за нея. Имам много време."

Общуването им е кратко, но думите на градинаря се превръщат в едно от "най-дълбоките познания в живота ми", казва Хуанг. "Това наистина ме научи на нещо. Този градинар се е посветил на занаята и върши работата на живота си. А когато правиш това, имаш много време."

Хуанг твърди, че като приоритизира разумно времето си, може да се съсредоточи върху това, което е най-важно за него: да помага на служителите да растат и да се развиват.

"Започвам всяка сутрин, като първо върша работата си с най-висок приоритет. Още преди да съм стигнал до офиса, денят ми вече е успешен. Вече съм свършил най-важната работа и мога да посветя деня си на това да помагам на другите.

Когато хората се извиняват, че са ме прекъснали, аз винаги казвам: "Имам достатъчно време". И наистина имам."

Експертите са съгласни. Райнер Страк, почетен старши партньор в Boston Consulting Group, обяснява: Хората често не отделят достатъчно време за своите най-важни приоритети. Това може да доведе до нещастие, стрес и прегаряне, допълва той.

За да се преборите с това, Страк препоръчва да записвате ежедневните си дейности и да ги оценявате по скала от 1 до 10 според важността им и степента на удовлетворение, което ви носят. След това помислете каква част от седмицата си отделяте за всяка дейност. Ако установите, че страстите ви са пренебрегнати, направете някои необходими промени в ежедневието си, казва Страк.

От създаването си преди 31 години Nvidia се превърна в технологичен гигант, който захранва компании като Apple, Microsoft, Google, Tesla и OpenAI.

Дженсън Хуанг, единственият главен изпълнителен директор на компанията, се сблъсква с няколко препятствия:

По думите му първият графичен процесор на Nvidia едва не е довел до фалит на компанията и той е сключил няколко партньорства и лицензионни сделки, които са се оказали много лоши.

Въпреки това под негово ръководство миналата седмица Nvidia стана една от малкото компании в света, чиято пазарна капитализация надхвърли 3 трилиона долара.

Ангажираността на Хуанг към постоянството се проявява именно в съвета, който той споделя в речта на откриването на учебната година.

"Надявам се, че ще намерите занаят, на който искате да посветите целия си живот, да се усъвършенствате и да придобиете умения за работата на живота си. Дайте приоритет на живота си. Има толкова много неща, които се случват, толкова много за правене, но дайте приоритет на живота си. Ще имате време за всичко."