Пазарната стойност на Nvidia Corp. достига 3 трилиона долара.

С този резултат съоснователят и главен изпълнителен директор на компанията Дженсън Хуанг изпревари пионера в областта на персоналните компютри Майкъл Дел и вече е 13-ият най-богат човек в света с нетно състояние от 106,1 млрд. долара, според индекса на милиардерите на Bloomberg.

Богатството му е нараснало с над 62 млрд. долара тази година, тъй като търсенето на чипове на Nvidia, използвани за изпълнение на задачи с изкуствен интелект, остава ненаситно.

Миналия месец състоянието на Хуанг надхвърли това на всеки отделен член на най-богатото американско семейство Уолтън, след поредното изненадващо тримесечие на производителя на чипове.

61-годишният технологичен лидер е начело на нова вълна от IT милиардери, тъй като в Силициевата долина навлиза „джендърството“, подхранвано от изкуствения интелект, както отбелязват анализатори.

Сред другите в списъка са Лиза Су, главен изпълнителен директор на Advanced Micro Devices Inc. и Чарлз Лианг от Super Micro Computer Inc.

59-годишният Майкъл Дел, чието нетно състояние е 105,9 млрд. долара, е отличник в областта на компютърния хардуер сред технологичните супербогаташи.

Dell Technologies Inc. също се възползва от шеметния успех на изкуствения интелект, тъй като корпорациите се нуждаят от сървъри и друга инфраструктура, за да използват усъвършенстваните чипове на Nvidia.

Инвеститорите все по-често смятат Dell, заедно със Super Micro, за избрания партньор на Nvidia за тази бизнес линия.

В началото на март Майкъл Дел се присъедини към малционата супер богати със състояние, надхвърлящо 100 млрд. долара, тъй като акциите на компанията се повишиха до рекордно ниво. Оттогава акциите се понижиха, след като обявиха резултати, които разочароваха инвеститорите, намалявайки богатството на основателя си с почти 12 млрд. долара за един ден.

Дженсън Хуанг основава Nvidia през 1993 г. заедно с Крис Малаховски и Къртис Прим. Тя е първата компания за компютърни чипове, чиято пазарна капитализация достигна 3 трилиона долара, надминавайки стойността на Apple Inc.

Благодарение на доминиращия си дял на пазара на високотехнологични ускорители, използвани за обучение на изкуствен интелект, днес Nvidia управлява екосистема от хардуерни и софтуерни решения, която конкурентите от AMD до Intel Corp. усилено се опитват да разбият или да възпроизведат.

Компанията не показва признаци на забавяне на темпото и не позволява на съперниците си да я настигнат.

Дженсън Хуанг заяви, че планира да обновява своите т.нар. ускорители за изкуствен интелект всяка година.