Голям технологичен борсово търгуван фонд планира да придобие акции на гиганта в областта на чиповете Nvidia на стойност над 10 млрд. долара, като в същото време драстично намали дела на Apple. Индексът, който фондът Technology Select Sector SPDR Fund (XLK) следва, скоро ще се ребалансира въз основа на коригираната стойност на пазарната капитализация на двете компании при затварянето в петък.

Новите изчисления показват, че Microsoft ще бъде водеща акция в индекса, следвана от Nvidia и след това от Apple, изрежда Матю Бартолини, ръководител на SPDR Americas Research, цитиран от CNBC.

И трите компании биха имали тежест над 20% в индекса, ако нямаше ограничения, но правилата за диверсификация ограничават колко голямо може да бъде кумулативното тегло на акциите с поне 5% дял във фонда.

„В резултат на това Microsoft и Nvidia вероятно ще имат тежест от около 21%, докато Apple ще спадне рязко до около 4,5%“, изчислява Бартолини.

Това е значителна промяна в сравнение с предишните статистики, при които тежестта на Nvidia се поддържаше изкуствено ниско от правилата на индекса. Към 14 юни Microsoft и Apple имаха по около 22% дял във фонда, а Nvidia - едва 6%.

Надпреварата между технологичните гиганти е изключително оспорвана. Към понеделник данните за пазарната им капитализация от FactSet показват, че и трите компании са с пазарна капитализация над 3,2 трилиона долара и в рамките на 50 млн. долара една от друга.

XLK управлява активи за около 71 млрд. долара, така че промяна от 15 процентни пункта във фонда се равнява на повече от 10 млрд. долара. От там не коментира конкретни стратегии за търговия около ребалансирането.

Голямата промяна в XLK е пример за това как дори пасивните индексни фондове могат да се разминават, особено когато се фокусират върху тесни части от пазара.

"Разбирането на начина, по който те могат да бъдат претеглени, къде са разпределени, каква е честотата на ребалансиране, е наистина важно, защото това може да създаде разлики в експозициите и да направи това, което се крие под етикета, да изглежда различно при различните фондове", казва Бартолини.

Фондът следва индекса Technology Select Sector Index на S&P Dow Jones Indices, който използва изчисление, коригирано спрямо пазарната капитализация. Ребалансирането официално влиза в сила в края на тази седмица.

„Корекцията, базирана на пазарната капитализация, отчита големите притежатели на отделни акции, които е малко вероятно да търгуват ежедневно. Например Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет притежава повече от 5% от Apple, което може да се отчете в ущърб на индекса“, смята Бартолини. "Нейната пазарна капитализация в свободния поток е намалена, тъй като имате много контролирани дялове в компанията"

Ребалансирането ще бъде в сила за едно тримесечие, дори ако Apple надмине значително Nvidia преди официалната дата за промяна.

В понеделник акциите на Apple поскъпнаха с 2%, докато тези на Nvidia се понижиха с 0,7%.