Автомобилната империя на Илон Мъск Tesla играе спекулативно сред инвеститорите на дребно и се държи като следващата компания с меме акции на пазара.

Това е мнението на дългогодишния инвеститор, известен като Кралят на облигациите – Бил Грос.

"Tesla се държи като компания с меме акции", написа в X бившият главен инвестиционен директор и съосновател на Pimco. "Изглежда, че сега всеки втори ден се появява нова акция. Повечето от тях са "pump and dump".

Меме акции е термин, с който се описват акции, при които се наблюдават бързи и често ирационални движения на цените на борсата.

Именно затова Грос оприличи акциите на Tesla като меме, като се позова на "висящи фундаментални показатели" и значително увеличение на цената им. Компанията навлезе в зашеметяваща 10-дневна печеливша серия, като от 24 юни акциите ѝ са скочили с цели 43,6%, отбелязва CNBC.

Първоначално ралито беше предизвикано от данните за производството и доставките на автомобили през второто тримесечие, които надминаха очаквания на анализаторите.

Въпреки печелившата серия, Кралят на облигациите смята, че последните печалби на Tesla не са оправдани поради отслабените ѝ основи. Това включва спад от 5,8% на годишна база в доставките на автомобили през второто тримесечие, който все пак е над прогнозите.

80-годишният Бил Грос също така сравни Tesla с Chewy, Zapp и "стария любимец" на инвеститорите от Уолстрийт GameStop.

Наскоро Chewy придоби статут на меме акции, след като инфлуенсърът Roaring Kitty, който вдъхнови манията по GameStop през 2021 г., закупи значителен дял в търговеца на дребно за домашни любимци, отбелязва BusinessInsider.

Самият Грос припомни, че от 2022 г. има значителен опит в търговията с опции на GameStop и AMC за бързи печалби и ги определи като "акции на лотарията".

По-рано тази година той посъветва инвеститорите да избягват технологичния сектор въпреки силните тримесечия на компании като Microsoft и Alphabet.

Препоръча играчите на борсата да се придържат към стойностните акции и изтъкна като по-сигурни залози компаниите от енергийната инфраструктура.

Междувременно пазарният дял на Tesla в сектора на електрическите превозни средства в САЩ се свива. За първи път той падна под 50% през второто тримесечие, като се понижи до 49,7% от 59,3% за същото тримесечие на миналата година, по данни на Cox Automotive.

Ключови инвеститори, като Ark Invest вече съкращават дела си в Tesla. След като продаваше акции в продължение на три последователни сесии, Ark спря продажбите, вероятно очаквайки обръщане на тенденцията.

На този фон, бившият критик на Tesla Рос Гербер промени позицията си, като сподели бичи възгледи за компанията. Тази промяна засилва още повече разделените мнения за дългосрочния потенциал на империята на Илон Мъск.