В края на работната седмица акциите на Tesla се повишиха достатъчно, за да заличат загубите за 2023 г. и да увеличат печалбата за последните 7 дни до 27%.

Цената за акция на производителя на електромобили достигна 251,55 долара в петък. За сравнение – през миналата година те завършиха на ниво от 248,48 долара, а през април паднаха до 138,80 долара, отбелязва CNBC.

Последното рали беше предизвикано от по-добрия отчет за доставките за второто тримесечие във вторник. Въпреки че те все още са с 4,8% по-малко спрямо предходната година, спадът не е толкова голям, колкото през първото тримесечие, и дава на инвеститорите поводи за оптимизъм в началото на второто полугодие.

През април акциите на Tesla достигнаха 52-седмично дъно след поредица от тревожни събития. Продажбите в основния автомобилен бизнес на Илон Мъск спаднаха през първото тримесечие, компанията намали броя на служителите си чрез мащабни съкращения и се появиха съобщения, че Tesla се е отказала от плановете си скоро да произвежда евтин семеен автомобил в завода си в Тексас.

Компанията ще представи финансовите си резултати за второто тримесечие след края на търговията на 23 юли, а брутният марж на автомобилите вероятно ще бъде в центъра на вниманието.

От миналата година Tesla предлага широки отстъпки и бонуси, за да привлече клиенти към застаряващата си гама от електрически автомобили, включително популярните седани от начално ниво Model 3, кросоувъри Model Y и по-скъпите седани Model S и SUV Model X.

В края на 2023 г. Tesla пусна знаменития си брониран пикап Cybertruck. В четвъртък акаунтът Tesla Cybertruck в социалната мрежа X публикува информация, че през второто тримесечие той е станал най-продаваният изцяло електрически пикап в САЩ.

Tesla не отговори на запитването на CNBC за повече коментар по темата.

Освен предстоящия отчет за приходите, анализаторите на Cantor Fitzgerald очакват още едно ключово маркетингово събитие – Денят на роботакситата на Tesla в началото на следващия месец, който може да бъде катализатор за акциите.

"Tesla разкри плановете си за Robotaxi (или Cybercab), които планира да представи на 8 август. Въпреки че не очакваме този сегмент да стартира преди 2027 г., очакваме той да бъде значим за компанията в дългосрочен план.", пишат анализаторите.

Все пак Cantor Fitzgerald очаква Tesla да достави по-малко автомобили през тази година, отколкото миналата.

Въпреки че компанията се възстанови, тя изостава от по-широкия пазар за годината. Nasdaq се е повишил с 22% през 2024 г., а S&P 500 е нараснал със 17%, докато Tesla се е повишила с 1,2%.

Ново проучване на Axios Harris установи, че имиджът на компанията се влошава, което отчасти се дължи на "лудориите" и "политическите изказвания" на Илон Мъск.

В проучване на New York Times от тази седмица също се казва, че "поляризиращите изказвания" и "политическата му дейност" отблъскват "лявоориентирани потребители".

Tesla все още закъснява с години и с доставката на софтуер, който може да превърне съществуващите ѝ автомобили в самоуправляващи се.

На 19 октомври 2016 г. Мъск обяви, че всички произвеждани по това време модели Tesla разполагат с необходимия хардуер, за да бъдат самоуправляващи се.

Но в края на юни заяви, че е на път да се появи друга хардуерна и сензорна конфигурация, която да предостави тази възможност.