Скокът на акциите на Tesla във вторник помогна на Nasdaq Composite и S&P 500 да достигнат нови върхове в иначе тихата предпразнична търговска сесия в САЩ.

Воденият от Илон Мъск производител на електрически автомобили съобщи, че доставките му са спаднали за второ поредно тримесечие, но не толкова, колкото очакваха анализаторите. Компанията е доставила 443 956 автомобила в световен мащаб през тримесечния период, което е спад от 4,8% спрямо същото тримесечие преди година.

Акциите на Tesla скочиха с 10%, удължавайки печелившата си серия за шести поред ден.

Освен Nvidia, всеки друг член на така наречената Великолепна седморка също отбеляза печалби.

Основните индекси се колебаеха между малки печалби и загуби през целия ден, след което се повишиха преди финалния звънец. Технологичният Nasdaq се покачи с 0,8%, постигайки 22-ро рекордно затваряне за 2024 г., а S&P 500 регистрира 32-ро с ръст от 0,6%. Dow Jones Industrial Average напредна с 0,4%, или 162 пункта.

Доходността на 10-годишните съкровищни облигации, която се покачи през последните дни, се понижи във вторник до 4,435%.

Акциите и облигациите реагираха и на изказването на председателя на Федералния резерв Джером Пауъл, който на конференция в Португалия заяви, че САЩ са постигнали „голям напредък“ по отношение на инфлацията, а данните на Министерството на труда показват, че пазарът на труда постепенно се охлажда до предпандемичните нива.

Намаленията на лихвите, за които Уолстрийт настоява, вече са оправдани, по думите на Пауъл, но той повтори обичайното си послание: „Искаме да сме по-уверени, че инфлацията се движи устойчиво надолу преди да започнем процеса на разхлабване на политиката.“

Междувременно Уолстрийт започва да обмисля възможните последици от втора администрация на Тръмп след широко критикуваното представяне на президента Джо Байдън в дебата от миналата седмица, отбелязва The Wall Street Journal.

В последните дни трейдърите разпродават държавни облигации на САЩ, залагайки, че предложените от Тръмп политики, включително намаляване на данъците, могат да увеличат дефицитите и инфлацията. Някои инвеститори смятат, че в случай на победа на републиканците в Белия дом и Конгреса потокът от нов дълг може да окаже натиск върху пазарите на облигации и да повиши разходите по заемите.

Суровият петрол Брент се стабилизира във вторник близо до най-високата си цена от април, затваряйки на $86,24 за барел. Трейдърите се насочват към петрола през последните седмици, тъй като напрежението между Израел и подкрепяната от Иран Хизбула поднови страховете от по-широк конфликт. Ураганът Берил също е фактор, застрашавайки енергийните пристанища.

Пазарите в САЩ ще имат съкратена търговска сесия в сряда и ще бъдат затворени на Четвърти юли. В петък инвеститорите очакват месечният доклад за работните места.