Американският технологичен индекс Nasdaq Composite се изкачи до нов връх при старта на втората половина на 2024 г., напредвайки с 0,8% в понеделник, което е 21-вото му рекордно затваряне за годината.

S&P 500 добави 0,3%, оставайки на косъм от върха, достигнат миналия месец.

Dow Jones Industrial Average се повиши с 0,1%, или 50,66 пункта.

Печалбите се дължат на нестихващия ентусиазъм на Уолстрийт около изкуствения интелект. Някои инвеститори очакват ралито да продължи и предвид перспективата за намаляване на лихвените проценти, както и заради тенденцията акциите да носят положителна възвръщаемост в годините на президентски избори.

„Пазарите имат склонност да се представят добре в година на избори, защото и двете партии дават обещания на своите избиратели, водещи до известна еуфория“, казва пред The Wall Street Journal Даниел Силук, ръководител на глобалния отдел за краткосрочни сделки и ликвидност в Janus Henderson Investors. „Когато започне цикълът на съкращаване на лихвите от Фед, може да видим и малко повече поемане на риск“, добавя той.

Следващият етап на ръст обаче може да бъде неравен, предупреждава експертът. Компаниите трябва да докладват своите тримесечни печалби през следващите седмици, като охлаждането на пазара на труда и отслабването на потребителското търсене може да са повлияли на резултатите им.

Сред отделните акции в понеделник производителят на самолети Boeing спечели 2,6%, след като заяви, че ще придобие Spirit AeroSystems, производител на фюзелажи, в сделка за всички акции.

Tesla скочи с над 6% преди очаквания отчет за доставките през второто тримесечие тази седмица.

Акциите на Chewy завършиха волатилния ден на търговия с 6,6% спад, след като меме инфлуенсърът Кийт Гил, известен също като Roaring Kitty, разкри дял от 6,6% в онлайн компанията за доставки за домашни любимци.

В петък инвеститорите ще получат нов поглед върху пазара на труда с публикуването на доклада за работните места през юни.

Анализатори очакват икономиката на САЩ да е добавила 200 000 работни места за месеца, което би било забавяне от 272 000, добавени през май. Признаците, че пазарът на труда и инфлацията се охлаждат, засилват надеждите, че Федералният резерв ще намали лихвените проценти на срещата си през септември.

Според инструмента FedWatch на CME Group трейдърите дават близо 60% вероятност Фед да намали лихвите през септември.

Междувременно проучване на Института за управление на доставките показа, че производството в САЩ се е свило повече от очакваното миналия месец, докато правителствен доклад сочи, че разходите за строителство са се понижили с 0,1% през май.

„Виждаме известна последователна умереност в различни макро индикатори. Ако данните продължат по тази траектория, вероятно ще има приспособяване под формата на намаления на лихвите“, казва Майкъл Ханс, главен инвестиционен директор на Citizens Private Wealth.

В Европа Stoxx 600 регистрира ръст от 0,44%, след като отчете спад в предходните четири сесии. Ръстът му бе силно повлиян от скока на френският индекс CAC 40, който през деня се покачи до 2,5% и в крайна сметка затвори с 1,1% нагоре.

Първоначалните резултати от първия тур на изборите във Франция показват, че въпреки убедителната си преднина крайнодесният "Национален сбор" ще има проблем да получи абсолютно мнозинство след втория тур на 7 юли, което от гледна точна на пазарите би било "най-малко лошият резултат".