Месечната инфлация в САЩ остава непроменена през май, тъй като скромното увеличение на цените на услугите е компенсирано от най-големия спад на цените на стоките от шест месеца насам. Това приближава Федералния резерв към началото на намаляването на лихвените проценти по-късно тази година.

Докладът на Министерството на търговията показа също така, че потребителските разходи са нараснали незначително през миналия месец, а базовите цени са се повишили с най-бавния си темп от шест месеца насам. Всичко това стимулира оптимизма, че централната банка на САЩ може да постигне така желаното "меко приземяване" за икономиката, при което инфлацията се охлажда, без да предизвика рецесия и рязко нарастване на безработицата.

В резултат на тези данни трейдърите повишиха залозите си за намаляване на лихвените проценти на Фед през септември.

"Това беше един много благоприятен за Фед доклад, който би трябвало да запази възможността за намаляване на лихвите през септември, като същевременно увеличи доверието на инвеститорите, че умереният икономически растеж може да се запази дори и при по-дълго задържане на лихвените проценти на по-високо ниво", коментира пред Reuters Скот Андерсън, главен икономист за САЩ в BMO Capital Markets. "Рязкото забавяне на базисната инфлация е точно това, което централният трезор трябваше да види, за да задържи икономиката на пистата за меко приземяване."

Равномерното отчитане на индекса на цените на личните потребителски разходи (PCE) през миналия месец следва неревизирания ръст от 0,3% през април, съобщи Бюрото за икономически анализи към Министерството на търговията. За първи път от шест месеца насам PCE инфлацията остава непроменена. Цените на стоките в САЩ са се понижили с 0,4%, което е най-големият спад от ноември насам. Голямо понижение имат и цените на стоките за отдих и превозните средства, както и обзавеждането и дълготрайното домашно оборудване.

Цените на бензина и другите енергийни стоки също са се понижили с 3,4%, което е най-големият спад от шест месеца насам. Облеклото и обувките зад океана също падат, докато цените на хранителните продукти са се повишили незначително.

Цената на услугите се е вдигнала с 0,2%, повлияна от по-високите цени на жилищата и комуналните услуги, както и на здравеопазването. Разходите за финансови услуги и застраховки са паднали с 0,3%, след като нарастваха в продължение на пет поредни месеца. Тези разходи, заедно с разходите за жилища, бяха сред основните двигатели на инфлацията при услугите.

През 12-те месеца до май индексът на PCE цените се е повишил с 2,6%, след като през април нарасна с 2,7%. Показателите за през миналия месец съответствт на очакванията на икономистите.

Инфлацията в САЩ започна да намалява след рязкото си покачване през първото тримесечие, тъй като повишенията на лихвените проценти от Фед от 2022 г. насам на стойност 525 базисни точки охлаждат вътрешното търсене. Тя обаче продължава да се движи над целта на централната банка от 2%.

Финансовите пазари вече изчисляват вероятността Фед да започне облекчаването на политиката си през септември на приблизително 68%, в сравнение с около 64% преди публикуването на последните данни, въпреки че представителите на централната банка наскоро обявиха по-ястребова перспектива. От юли миналата година централният трезор на САЩ поддържа основния си овърнайт лихвен процент в сегашния диапазон 5,25%-5,50%.

Икономистите бяха разделени по въпроса дали Фед все пак ще намали разходите по заемите два пъти тази година на фона на солидния растеж на заплатите. Публикуването на доклада за заетостта в САЩ за юни следващия петък може да хвърли повече светлина върху перспективите пред паричната политика.

Акциите на Уолстрийт се търгуваха предимно с повишение. Доларът се промени слабо спрямо кошница от валути. Цените на американските държавни ценни книжа останаха нееднозначни.

Разходите нарастват умерено

Като се изключат волатилните компоненти на храните и енергията, PCE индексът на цените в САЩ се повишава с 0,1% през миналия месец, което е най-малкият ръст от ноември насам. Това се случва след ревизираното нагоре повишение от 0,3% през април.

По-рано бе съобщено, че т.нар. основен PCE ценови индекс се е повишил с 0,2% през април, а основната инфлация с 2,6% на годишна база през май. Това е най-малкият напредък от март 2021 г. насам, след като през април нарасна с 2,8%. През последните три месеца тя се повиши с 2,7% на годишна база, забавяйки се от темпа от 3,5% през април.

Фед се обляга на показателите за PCE цените, за да следи процеса по постигането на инфлационната си цел. Във времето са необходими месечни показания за инфлацията от 0,2%, за да се върне тя към целевата стойност.

Инфлацията при PCE цените на услугите без енергията и жилищата също се повишава - с 0,1% през миналия месец, след като вдигна 0,3% през април. Този показател се следи от създателите на политики, за да се оцени напредъкът в намаляването на ценовия натиск.

Потребителските разходи, които представляват повече от две трети от икономическата активност в САЩ, се увеличават с 0,2% през миналия месец, след като през април ръстът беше от 0,1%, сочи още докладът. Те са подкрепени от нарастване с 0,3% в сферата на услугите, най-вече от разходите за болнична помощ, жилища и комунални услуги, както и за въздушен транспорт. През април разходите за услуги се увеличиха с 0,4%.

Разходите за стоки се повишават с 0,2%, подкрепени от лекарствата с рецепта, стоки за отдих и превозни средства, както и за облекло и обувки. Разходите за стоки спадат с 0,5% през април.

Инфлационната умора, по-високите разходи по заемите, както и изчерпването на излишните спестявания, натрупани по време на пандемията от COVID-19, задържат разходите. Независимо от това те остават устойчиви, подкрепени от силния пазар на труда, който продължава да генерира сериозно нарастване на заплатите. Личните доходи в САЩ са се увеличили с 0,5%, след като през април го направиха с 0,3%. Заплатите зад океана са се повишили с 0,7%, което според някои икономисти би могло да обезпокои политиците.

Доходите, с които разполагат домакинствата, след отчитане на инфлацията и данъците, са нараснали със солидните 0,5%. Потребителите са спестявали повече, повишавяйки нормата на спестяване до 3,9% от 3,7% през април.

Разходите, коригирани с отчитане на инфлацията, са се възстановили с 0,3%, след като през април се понижиха с 0,1%. Повишението на т.нар. реални потребителски разходи доведе до това, че растежът на потреблението през това тримесечие е напът да достигне темпа от 1,5% през първото.

Понастоящем Фед оценява, че брутният вътрешен продукт на страната ще нарасне с 2,2% през второто тримесечие. През първото тримесечие американската икономика нарасна с темп от 1,4%.

"През май нямаше инфлация, но нямаше и признаци за онова слабо търсене – цел, подкопана от по-бавното нарастване на доходите. Това според Фед е необходимо, за да се запази инфлацията на ниско ниво", казва Крис Лоу, главен икономист във FHN Financial.