Двете водещи американски банки JPMorgan Chase и Morgan Stanley увеличават изплащането на дивиденти и обратното изкупуване на акции, докато конкурентите им Citigroup и Bank of America направиха по-скромни заявки към акционерите.

JPMorgan, най-голямата американска банка по активи, заяви, че увеличава тримесечния си дивидент с 8,7% до 1,25 долара на акция и че одобрява нова програма за обратно изкупуване на акции на стойност 30 млрд. долара.

Morgan Stanley, доминиращ играч в сферата на управлението на богатството увеличава дивидента си с 8,8% до 92,5 цента на акция и одобрява план за обратно изкупуване на акции на стойност 20 млрд. долара.

Citigroup увеличава дивидента си с 5,7% до 56 цента на акция и "ще продължи да оценява обратното изкупуване на акции" на тримесечна база.

Bank of America увеличава дивидента си с 8% до 26 цента на акция. В нейното съобщение не се споменава за обратно изкупуване на акции.

Големите банки обявиха плановете си за увеличаване на възвръщаемостта на капитала към акционерите, след като тази седмица преминаха годишния стрес тест, провеждан от Федералния резерв, отбелязва CNBC.

Въпреки че всички 31 банкoви институции в тазгодишния тест показаха на регулаторите, че могат да издържат на тежка хипотетична рецесия, JPMorgan заяви, че е възможно да има по-големи загуби, отколкото първоначално установи Фед.

Все пак това няма да се отрази на плана за връщане на капитала, допълниха от най-голямата банка.

"Силата на нашата компания ни позволява непрекъснато да инвестираме в изграждането на бизнеса ни за бъдещето, да изплащаме устойчиви дивиденти и да връщаме остатъчния излишен капитал на нашите акционери, както намерим за добре", заяви главният изпълнителен директор на JPMorgan Джейми Даймън.

Той отбеляза, че това е второто увеличение на дивидентите на JPMorgan за тази година.