Федералният резерв съобщи, че най-големите банки в САЩ ще могат да издържат на сценарий на тежка рецесия, като същевременно запазят способността да отпускат кредити на потребители и корпорации.

Всяка от 31-те банки, участвали в тазгодишната регулаторна проверка, премина препятствието да бъде в състояние да поеме загуби, като същевременно поддържа повече от минимално изискуемите капиталови нива, се казва в изявление на Фед, цитирано от CNBC.

Стрес тестът предполагаше, че безработицата ще нарасне до 10%, стойността на търговските имоти ще се срине с 40%, а цените на жилищата ще спаднат с 36%.

"Тазгодишните резултати показват, че при нашия стрес тест големите банки ще поемат близо 685 млрд. долара общи хипотетични загуби, но все пак ще разполагат със значително повече капитал от минималните изисквания за общ капитал", заяви Майкъл Бар, заместник-председател на Фед по надзора.

"Това е добра новина и подчертава полезността на допълнителния капитал, който банките натрупаха през последните години.", обясни той.

Стрес тестът на Фед е ежегоден и принуждава банките да поддържат адекватни резерви за лоши кредити, като освен това диктува размера на обратното изкупуване на акции и дивиденти.

В тазгодишната версия бяха включени финансови гиганти като JPMorgan Chase и Goldman Sachs, компании за кредитни карти като American Express и регионални кредитори като Truist, отбелязва CNBC.

Макар че нито една банка не е сериозно затруднена от тазгодишния стрес тест, съвкупните капиталови нива на групата спадат с 2,8%, което е повече от миналогодишния спад. Това се дължи на факта, че индустрията държи повече кредити по потребителски кредитни карти и повече корпоративни облигации, чийто рейтинг е бил понижен.

Според Фед маржовете по кредитирането също са свити в сравнение с миналата година.

"Макар че банките са добре позиционирани, за да устоят на конкретната хипотетична рецесия, с която ги тествахме, стрес тестът потвърди, че има някои области, които трябва да се наблюдават", обясни Бар.

"Финансовата система и рисковете в нея винаги се развиват и по време на Голямата рецесия разбрахме каква е цената да не се отчитат променящите се рискове."

Фед извърши и така наречения "проучвателен анализ" на стреса при финансирането и срива в търговията, който се отнасяше само за осемте най-големи банки зад Океана.

При него те също избягват катастрофа, въпреки внезапно покачване на цената на депозитите, съчетано с рецесия. А в сценарий, при който пет големи хедж фонда имплодират, големите банки ще загубят между 70 и 85 млрд. долара.

"Резултатите показаха, че тези банки имат съществена експозиция към хедж фондовете, но могат да издържат на различни видове сътресения в търговския портфейл", казват от Фед.

Очаква се банките да започнат да обявяват последните си планове за обратно изкупуване на акции в петък.