Акциите на JPMorgan Chase са твърде скъпи.

Това послание отправи дългогодишният главен изпълнителен директор на банката Джейми Даймън по време на годишната среща на инвеститорите на JPMorgan.

Когато беше притиснат от въпроса за потенциалното увеличаване на програмата за обратно изкупуване на акции, финансистът не спести мнението си.

„Искам да го кажа наистина ясно, ок? Няма да изкупуваме много акции на тези цени", категоричен беше Даймън.

Акциите на JPMorgan, най-голямата банка в САЩ по размер на активите, се повишиха с 40% през последната година, като в понеделник достигнаха 52-седмичен връх от 205,88 долара, преди коментарите на Даймън да ги понижат, отбелязва CNBC.

Това 12-месечно представяне надминава другите банки, особено по-малките, които се възстановяват от регионалната банкова криза през 2023 г.

Тенденцията прави акциите сравнително скъпи, измерени чрез съотношението между цената и материалната балансова стойност, което е често използван показател в индустрията.

Наскоро акциите на JPMorgan се търгуваха на цена около 2,4 пъти балансовата стойност.

„Грешка“

„Обратното изкупуване на акции на финансова компания, значително надвишаващо двукратния размер на материалните активи, е грешка“, заяви още Даймън.

„Ние няма да го направим.“

Коментарите му относно акциите на банката, както и признанието, че той може би е близо до пенсиониране, доведоха до спад на акциите с 4,5% в понеделник.

JPMorgan изкупува обратно акциите си в рамките на предварително одобрен план. Банката възобнови обратното изкупуване в началото на миналата година, след като направи пауза, за да натрупа капитал съгласно новите очаквани насоки, припомня CNBC.

Насоките на Даймън означават, че е малко вероятно програмата да бъде увеличена в скоро време. JPMorgan вероятно ще изкупува акции на тримесечна база от 2 до 2,5 млрд. долара, пише анализаторът от Portales Partners Чарлз Пайбъди в коментар от март.

Главният изпълнителен директор на JPMorgan често се противопоставя на натиска от инвеститори и анализатори, който смята за недалновиден.

Когато лихвените проценти бяха ниски, той поддържаше сравнително високи нива на парични средства, вместо да ги вложи в дългосрочни облигации с ниска доходност. Това помогна на JPMorgan да се представи по-добре от други кредитори, като например Bank of America, когато лихвените проценти скочиха.

Подценени рискове

Даймън неколкократно заяви, че е „предпазлив песимист“ по отношение на икономическите рискове, включително тези, свързани с инфлацията, лихвените проценти, геополитиката и отмяната на програмите за изкупуване на облигации на Федералния резерв.

Понастоящем пазарите не оценяват достатъчно тези рискове, категоричен беше той, като даде пример с това, че цените на висококачествените корпоративни облигации не отразяват адекватно потенциала за финансов стрес.

„Кредитният спред за инвестиционен клас, който е почти най-ниският, който някога е бил, ще бъде погрешен. Това е само въпрос на време.“, подчерта Даймън.

От 2022 г. финансистът предупреждава за икономически „ураган“, предизвикан от геополитическите рискове и икономическото затягане. Макар че продължаващата сила на икономиката изненада експертите от Уолстрийт, включително Даймън, оттогава неговите опасения са в основата на процеса на вземане на решения.

„Бяхме много, много последователни – ако акциите вървят нагоре, ще купуваме по-малко. Когато се понижат, ще купуваме повече.“, убеден е той.

Оттгелянето е по-близо от всякога

В отговор на въпрос относно приемствеността в банката, главният изпълнителен директор посочи, че очакваната продължителност на мандата му е по-малко от пет години.

Това е ключова промяна по темата при предишни обсъждания, в които стандартният му отговор беше, че до пенсионирането му остават още пет години.

„Графикът вече не е пет години“, заяви Даймън пред инвеститорите. Въпреки това той добави, че все още има „енергията, която винаги съм имал“ в управлението на разрастващата се компания.

В продължение на почти две десетилетия 68-годишният финансист превърна JPMorgan в най-голямата в Америка банка по активи, пазарна капитализация и редица други показатели.

Решението за това докога ще продължи да е начело на банката ще бъде взето от борда на JPMorgan, допълни Даймън и призова инвеститорите да проучат експертите, които биха могли да заемат неговото място.

Начело на краткия списък с кандидати са Мариан Лейк, главен изпълнителен директор на потребителското банкиране и Дженифър Пиепшак, която е съуправител на търговската и инвестиционната банка, допълва CNBC.

Дори когато се оттегли от поста главен изпълнителен директор, Джейми Даймън ероятно ще остане президент на банката, заявиха от JPMorgan.