Да излезеш в опозиция срещу главния изпълнителен директор на JPMorgan Chase Джейми Даймън не е най-добрата идея – особено, когато става въпрос за банкиране.

Но преди почти две десетилетия съоснователят на Microsoft Бил Гейтс заяви, че може би е време да започнем да "заобикаляме" тези финансови институции, а Даймън не е забравил това до ден днешен, припомня историята Fortune.

В средата на 90-те години Гейтс не демонстрира особено уважение към банките. Цитиран е да казва, че те са "динозаври", които могат да бъдат заобиколени и че макар "банковото дело да е необходимо, банките не са".

Подобни изказвания силно накърняват банкерската чест на Даймън, който добре е запомнил критиките на Гейтс, разказва той пред Емили Чанг от Bloomberg в подкаста й The Circuit. "Говорих с него за това през 1997 г.", обяснява Даймън, като допълва, че очевидно Гейтс е грешал в твърденията си.

Технологиите променят всичко

Но 68-годишният банкер все пак е съгласен с технологичния лидер по отношение на по-широкия въпрос, че "технологиите променят всичко" – дори ако това значи, че банките могат да станат излишни.

"Ако някой е самодоволен или арогантен, или си мисли, че понеже има голяма позиция днес, ще има голяма позиция утре, това е грешка", признава Даймън.

Но докато технологии като изкуствения интелект могат да изместят някои човешки роли във финансовия сектор, той смята, че винаги ще има нужда от банково дело.

"Какво е банкирането?" пита Даймън. "Някой трябва да държи парите. Някой трябва да прехвърля парите. Някой трябва да събира парите и да прави проучвания за парите.

Тези услуги ще продължат да съществуват и се надявам, че ще ги правим и ще използваме много технологии, за да се справяме по-добре с тях.", допълва той.

Поне според един индекс JPMorgan със сигурност се справя по-добре от конкурентите си, когато става въпрос за интегриране на технологии като изкуствения интелект в ежедневните операции.

Платформата за сравнителен анализ Evident Insights оценява доколко компаниите са готови за настъпващата вълна на трансформация, която ще донесе AI. JPMorgan е водеща. Банки като нея и други северноамерикански институции вече са толкова напред в сравнение, че въпросът е "може ли някой да ги настигне", допълват от платформата.

Големите технологии и експанзията в банковия сектор

И докато екипът на Джейми Даймън, състоящ се от над 240 000 служители, води надпреварата за изкуствения интелект, на финансовото поле навлиза нов играч: Big Tech. Макар да се съобщава, че навлизането на Apple в потребителското банкиране с Goldman Sachs е към края си, Даймън следи отблизо подобни дейности.

Главният изпълнителен директор, който през 2023 г. получи 36 млн. долара за работата си, заяви, че навлизането на Apple във финансовата сфера в момента не представлява "екзистенциална заплаха" за JPMorgan.

Самопровъзгласилият се за "пълнокръвен, патриотичен, капиталистически главен изпълнителен директор" даде да се разбере, че няма да улесни нововъзникващите конкуренти да спечелят част от пазарния дял на JPMorgan.

Той добави, че Apple има "право" да пусне свои собствени финансови продукти, но заяви, че "би бил против несправедливото използване на позицията им, за да доминират в бизнеса".