Председателят и главен изпълнителен директор на JPMorgan Chase Джейми Даймън продаде акции на банката на стойност 32,8 млн. долара, с което общите приходи от продажбата на част от собствеността му достигнаха близо 183 млн. долара за тази година.

Цената на акциите е 182,89 долара към 16 април, което представлява ръст от 6,3% от началото на годината.

През февруари финансистът продаде над 800 000 акции на стойност 150 млн. долара, като направи това за първи път откакто става главен изпълнителен директор на банката преди 19 години, отбелязва Fortune.

Известно е, че Даймън е твърд привърженик на идеята да държиш собствения си капитал. Но миналата година той заяви, че планира да продадe 1 млн. акции на JPMorgan с цел финансова диверсификация и данъчно планиране.

През 2023 г. Джейми Даймън е притежавал 8,6 млн. акции на JPMorgan и права за увеличаване на стойността, свързани с 1,5 млн. акции. Възнаграждението му е оценено на 36 млн. долара, като 29,5 млн. долара от тях са под формата на акции. Комитетът по възнагражденията към борда на директорите въведе политика през 2022 г., ограничаваща годишния паричен бонус на изпълнителния директор до 25%.

През 2023 г. Бордът на директорите изплати на Даймън бонус в размер на 5 млн. долара, което според компанията е доста под медианната стойност от 10 млн. долара на общите парични суми за изпълнителните директори на сходни компании.

Друг член на близкото обкръжение на Джейми Даймън в JPMorgan, глобалният информационен директор Лори Беър, също продаде акции наскоро. През март той продаде 3920 акции на стойност 765 811 долара. На 22 февруари Беър продаде 3 920 акции на малко по-ниска цена за 716 340 долара.

При обявяването на резултатите си от първото тримесечие миналата седмица JPMorgan отчете печалба в размер на 13,4 млрд. долара, или 4,44 долара на акция, при приходи от 42,5 млрд. долара. Това включва увеличение на специалната оценка с 725 млн. долара, която идва от оценката на FDIC за очакваните загуби от миналогодишното закриване на Silicon Valley Bank и Signature Bank.

"Печелим много", заяви Даймън по време на разговора за приходите на банката. "Капиталовата ни чаша прелива и затова увеличихме дивидента", допълни той.

През февруари световната борса отчете значителен брой водещи лидери, които разпродаваха акции, включително Джеф Безос от Amazon, главният изпълнителен директор на Meta Марк Зъкърбърг и Леон Блек, съосновател и бивш главен изпълнителен директор на Apollo Global Management, припомня Fortune.