През последните няколко години JP Morgan разшири значително своето бизнес присъствие в Китай.

Това обаче не пречи на изпълнителния директор на американската банка да се шегува с висшето политическо ръководство в Пекин, пише CNN.

На конференция в Бостън, която се проведе тази седмица, Джейми Даймън разказа, че по време на последното си посещение в Хонконг се е пошегувал със своите домакини по повод 100-годишнината на Китайската комунистическа партия.

"Китайската комунистическа партия празвува своята 100-годишнина. JP Morgan също. И мога да се обзаложа, че ще изкараме по-дълго. Разбира се, в Китай не мога да кажа подобно нещо. Но така или иначе, те вероятно ме слушат", заяви Даймън.

Макар и в шеговита форма, изказването му е рядка демонстрация на откровеност в света на бизнеса, където висшестоящите корпоративни мениджъри много рядко си позволяват да критикуват китайското държавно ръководство в лицето на Комунистическата партия. Особено като се има предвид офанзивата, която тя предприе срещу много от местните крупни бизнесмени през последната година.

От JP Morgan засега не са коментирали официално забележката на Джейми Даймън.

През последните години най-голямата американска банка се радваше на значителни привилегии в Поднебесната империя. По-рано тази година тя получи разрешение да придобие изцяло своето инвестиционно поделение в Китай, което беше възприето като сигнал за продължаващото отваряне на финансовата система в Поднебесната империя.

По това време Даймън определи Китай като "една от най-големите възможности в света за JPMorgan Chase и за клиентите на банката". По време на посещението си в Хонконг по-рано този месец Даймън получи и друг "бонус", като му беше разрешено да пропусне строгите изисквания за карантината, която по принцип се налага на чуждестранните посетители.

Хонконгският лидер Кари Лам заяви, че изключението се прави "в интерес на икономиката на Хонконг".

Позволиха на шеф на голяма щатска банка да пропусне карантината в ХонконгГлавният изпълнителен директор на JPMorgan е престоял в Хонконг около 36 часа - без обаче да се подложи на един от най-дългите периоди на карантина в света

По време на изказването си в Бостън във вторник Джейми Даймън заяви, че "очевидно в Китай няма свобода на словото, но вече такава липсва и в Хонконг. Ако отворите границите на САЩ, милиарди хора ще искат да дойдат тук. А ако Китай отвори своите граници, колко хора, според вас, ще отидат там?", попита той аудиторията.

По думите му авторитарните икономики не работят добре, тъй като са излишно усложнени. По думите му обаче това не би трябвало да се възприема като обида към Китай, тъй като, според него, те се справят добре с управлението на своята икономика.

Той опроверга и критиките, че банката не би трябвало да прави бизнес в Китай, ако не е съгласна с някои от политиките на правителството.

"Ние присъстваме и в Русия, в Пакистан, в Египет. Ние сме там заради хората. Трябва да бъдем последователни и се надяваме да присъстваме в тези страни още много време. Не можем просто да влизаме и да излизаме от дадена държава, само защото не сме съгласни с нещо, което правителството е направило. По тази логика би трябвало да напусна и САЩ", каза още Даймън.