Цените на акциите на фондовите пазари ще продължат да се понижават, а намаляващото потребление е само една от причините за тенденцията.

Това прогнозира анализаторът Марко Коланович от JPMorgan, цитиран от Insider. Той допълва, че потребителите са похарчили всичките си спестявания, натрупани по време на пандемията, които в един момент са възлизали на повече от 2 трилиона долара.

Потребителските разходи могат да се понижат още повече, тъй като през октомври отново ще започнат плащанията по студентските кредити в САЩ.

"Нашата оценка за спестяванията на американските домакинства при отчитане на инфлацията показва, че те вече са напълно изчерпани от достигнатия през 2021 г. връх от 2,1 трлн. долара, като съществува риск от задълбочаване на дисбаланса, ако разходите се ускорят", обяснява Коланович.

И макар че все още има повишени равнища на ликвидност на домакинствата в парични активи, оценявани на 1,4 трлн. долара при коригиране с инфлацията, по оценка на експерта, те са изложени на риск от пълно изчерпване до май 2024 г.

Печалбата на JPMorgan скочи с 67% след сделката с First RepublicПричината за високия ръст са повишените приходи от лихвени плащания от кредитополучатели

"Това, което ни притеснява, е дали свръхликвидността изобщо ще поддържа потреблението над тенденцията толкова дълго време.", допълва анализаторът.

Потреблението е само една от причините, поради които той запазва предпазлива позиция към фондовия пазар на фона на неговия 5% спад.

Други фактори, които будят безпокойство, са влошаващите се маржове на печалбите на компаниите, високите лихвени проценти и по-малките стимули за програмите за обратно изкупуване на акции.

"Консенсусният темп на растеж на печалбата на акция през 2024 г. от 12% е високо препятствие за застаряващ бизнес цикъл с много рестриктивна парична политика, все още нарастваща цена на капитала, приключваща лесна фискална политика, ерозиращи потребителски спестявания и ликвидност на домакинствата, ниско ниво на безработица и нарастващ риск от рецесия за някои от най-големите икономики в бъдеще", подчертава още анализаторът на JPMorgan.

Да вдигаш или не: Германия поставя ЕЦБ пред сложна дилемаПроблемите в страната спъват растежа в еврозоната като цяло и заплашват да я тласнат към рецесия

Коланович посочва Китай и Германия като страни, застрашени от предстояща рецесия. Водещата банка все още очаква и САЩ да навлязат в рецесия в началото на 2024 г.

Междувременно, маржовете на печалбите би трябвало да останат под натиск "предвид забавените ефекти на паричната политика върху търсенето", тъй като все повече компании използват промоции и стимули за стимулиране на търсенето.

"Тази ерозия на ценовата мощ, съчетана със засилените разходи за труд и нарастващите разходи за лихви, следва да продължи да оказва натиск върху маржовете", смята Коланович.

Анализаторът очаква S&P 500 да завърши годината на ниво от 4200, което представлява потенциален спад от около 4% спрямо текущите нива, допълва той.