Пазарът на акции надхвърли очакванията на инвеститорите за 2023 г.

Някои анализатори обаче се готвят за разпродажби.

Това се случва в момент, когато S&P 500 се радва на една от най-добрите си години от 1927 г. насам, до голяма степен заради еуфорията около изкуствения интелект.

След като се понижи с 20% през миналата година, сега индексът се е повишил с 18% от началото на 2023 г. и е само на 6% от ретуширането на най-високата си стойност за всички времена от 4 796, която отбеляза през януари 2022 г.

Някои анализатори обаче предупреждават, че инфлацията, макар и охладена от високите стойности през миналото лято, може да поднесе още изненади, докато неотдавнашното покачване на акциите показва признаци на балон, съобщава BusinessInsider.

Седмичният спад на борсите в САЩ е предупредителен удар за инвеститоритеРазпродажба на облигации повиши доходността и отдръпна трейдърите от акциите

Четирима експерти от Уолстрийт обясняват защо печалбите на пазара са изложени на риск.

Според Марко Коланович от JPMorgan, шумът около изкуствения интелект създава балон при акциите, който скоро може да се спука.

Стратегът посочва високата концентрация на акциите в S&P 500, като седемте най-големи компании съставляват 25% от индекса. Това е силен индикатор за балон, който лесно може да се спука от насрещни ветрове, избиващи в настоящата макросреда.

"Оставаме на мнение, че забавеното въздействие на глобалния лихвен шок, стабилната ерозия на потребителските спестявания и отложеното търсене след пандемията от Covid-19, както и дълбоко обезпокоителният глобален геополитически контекст, ще доведат до пазарни спадове и повторна поява на пазарна волатилност", предупреждава той.

Сезонът на печалбите заплашва ръста на акциитеИнвеститорите казват, че оптимизмът на пазарите може да се изпари, ако печалбите се свият допълнително

Според главния глобален пазарен стратег на Well Fargo Скот Рен, съществува твърде голям риск от възстановяване на инфлацията, като според него съотношението между риска и възвръщаемостта при навлизане на пазара в този момент е слабо.

Въпреки че цените са се охладили драстично спрямо миналата година, инфлацията лесно може да се засили отново поради продължаващия натиск в икономиката, като например силния пазар на труда.

"Ако инфлацията се обърне в обратна посока с повишаването на лихвените проценти, смятаме, че секторите, които са задвижили това рали, ще се окажат уязвими към подобни резки отдръпвания", коментира Рен в бележка от изминалата седмица.

Но той допълва, че като цяло S&P 500 ще завърши годината на ниво 4600-4800, което е над сегашните нива.

Wells Fargo: Пазарите очакват розов сценарий. Това няма да свърши добреДаръл Кронк, президент на Wells Fargo Investment Institute, твърди, че икономическите данни показват че

Най-големият мениджър на активи в света BlackRock вижда инфлацията като влакче в увеселителен парк, тъй като цените навлизат в период на нестабилност.

Това е лоша новина за акциите.

Високата инфлация повишава разходите на компаниите и намалява печалбите. Но спадащата инфлация намалява цените, които те налагат, което също е отрицателен фактор за печалбите.

"Очакваме свиване на корпоративните маржове, ако инфлацията остане висока и още по-голямо свиване, ако тя спадне. Така че добрите икономически новини като намаляването на инфлацията не са непременно добри новини за пазарите", допълва експертът.

Пазарното рали в САЩ опроверга всички очаквания, но перспективите са неясниТези, които останаха извън пазарите в първата половина на 2023 г., страхувайки се от нови разпродажби, пропуснаха стабилни печалби

Дейвид Розенберг, ръководител на Rosenberg Research, коментира неотдавнашната 13-дневна серия от печалби на Dow, която е най-дългата от 1987 г. насам.

Експертът отбеляза, че тогава Dow е спечелил 28% за период от 13 дни, преди индексът да се срине с 19% през октомври същата година.

Той отхвърли настоящия възходящ тренд при акциите като поредното краткотрайно рали, основано на FOMO.

И докато пазарите се радват на намаляващата инфлация, това означава по-ниски печалби за компаниите, което също може да натежи на акциите, предупреждава той.

Инфлацията е спадала рязко в началото на 80-те години, в началото на 2000 г. и през 2008 г. – периоди на рецесия, когато S&P 500 е отбелязал големи загуби, напомня многозначително експертът.