Повишението на акциите на фондовия пазар с близо 20% от началото на годината сложи край на тенденцията на мечи пазар и изненада почти всички играчи на Уолстрийт.

С изключение на трима от тях – Том Лий от Fundstrat, Райън Детрик от Carson Group и ветерана на пазара Ед Ярдени, пише BusinessInsider.

Тези стратези видяха нещо, което повечето други не успяха, най-вече това, че намаляването на инфлацията и избягването на рецесия ще помогнат на акциите да излязат от мечия пазар през 2022 г. и да достигнат нови 52-седмични върхове.

Уолстрийт започва да се съобразява с това, като много стратези повишават ценовите си цели за S&P 500 в края на годината. Досега дузина са ги повишили, но те все още са твърде ниски, според данни от Bloomberg.

През януари, когато S&P 500 беше около 3900, средната цел за края на 2023 г. беше едва 4050. Досега средната стойност се е повишила до 4 245, което представлява спад от 7% спрямо текущите нива.

Но Лий, Детрик и Ярдени не виждат ситуацията по този начин и са още по-оптимистично настроени. Ето какво очакват те през втората половина на годината.

Ралито на Уолстрийт вече не зависи само от Великолепната седморкаТрябва да се премахнат печалбите на 50-те най-добри акции в S&P 500, за да спре ралито на индекса тази година

AI решава проблема с инфлацията според Том Лий

В началото на юли Том Лий повиши целта си за S&P 500 от 4750 на 4825, което означава целогодишно повишение от около 26%.

"Повишаването на цените на акциите през последните 9 месеца е началото на нов бичи пазар. Той ще бъде движен от напредъка на изкуствения интелект и успешните усилия на Фед за ограничаване на инфлацията", обяснява експертът, като добавя, че оценките са " взискателни", като се изключат технологичните акции с мегакапацитет.

"Смятаме, че P/E трябва да се разшири, тъй като компаниите се разглеждат като устойчиви и сме в началото на нов цикъл на EPS", допълва Лий.

"Изкуственият интелект може да бъде началото на суперцикъл.

Той решава и проблема с инфлацията. Между другото, това не оправдава ли скока на FAANG? Не като балон, а като знак за появата на този цикъл.", допълва експертът.

5 причини, поради които бичият пазар на акциите в САЩ изнервя инвеститоритеспадът на акциите и скокът на доходността на облигациите миналата седмица след кръг от силни икономически данни показват колко крехък може да бъде настоящият бичи пазар

Райън Детрик очаква нови исторически върхове

Наскоро Райън Детрик повиши очакванията си за възвръщаемостта на цените на S&P 500 до диапазона от 21% до 25% спрямо предишната оценка от 12% до 15%.

"Виждаме потенциал акциите да продължат да се представят по-добре от облигациите и потенциално да достигнат нови исторически върхове при повече добри новини", заяви той.

Според него, устойчивата икономика, в която не се вижда рецесия, означава, че потребителите могат да продължат да харчат, докато Фед продължава с опитите да намалява инфлацията.

Това означава, че корпоративните печалби, които са основният двигател на цените на акциите, трябва да продължат да се задържат.

Рали на акциите в САЩ след данните за охлаждането на инфлациятаS&P 500 се покачи с 0,7%, затваряйки на най-високото си ниво от април 2022 г.

За тях допринася и отслабването на щатския долар, подчертава експертът.

"Основата на световната икономика остава стабилна и очакваме, че каквото и да се стовари върху нея, няма да доведе до нищо повече от известна краткосрочна нестабилност", остава оптимист Детрик.

Ед Ярдени прогнозира "бичи" настроения до края на годината

По-рано този месец Ед Ярдени повиши прогнозата си за S&P 500 до 5400 пункта, като целта е да бъде достигната до края на 2024 г. Това представлява потенциален ръст от 19% спрямо настоящите нива. Прогнозите му за "бичи" настроения се подкрепят от оценките му за печалбата на акция в S&P 500, която може да достигне 270 USD през 2025 г.

Страхът на Уолстрийт е на исторически ниско ниво Технологичните акции поведоха пазара нагоре след още данни за забавяне на инфлацията в САЩ

Той твърди, че миналата година икономиката е навлязла в "подвижна рецесия", която бавно е повлияла на различни отрасли, но е започнало "подвижно възстановяване", което би трябвало да даде възможност за по-голям ръст.

"Стопяването най-вероятно ще бъде водено от индексите на цените на акциите в областта на информационните технологии S&P 500/400/600, които са на път да достигнат нови рекордни стойности", допълва в прогнозата си той.