Нарастващата политическа нестабилност означава, че САЩ няма да възвърнат рейтинга си AAA от Fitch в обозримо бъдеще, казва Елиът Хентов, ръководител на макрополитическите изследвания в State Street Global Advisors, цитиран от CNBC
Глобалните фондови пазари паднаха рязко в сряда, след като рейтинговата агенция Fitch понижи кредитния рейтинг на САЩ от AAA на AA+, изтъквайки очаквания за влошаване на фискалното състояние на страната през следващите три години и ерозия на управлението в светлината на „повтарящи се политически противопоставяния и вземане на решения в последната минута.“
„Мисля, че не е нужно да сте аналитични гении, за да разберете, че фискалният профил на САЩ е много по-лош, отколкото е бил, както и управлението, което отговаря за публичния дълг, е много по-лошо, отколкото е било“, коментира Хентов. Той е бил част от екипа на Standard & Poor's, понижил кредитния рейтинг на правителството на САЩ през 2011 г. заради политическа поляризация след продължителни и напрегнати спорове във Вашингтон за повишаване на тавана на дълга.
През май тази година поредното противопоставяне между Белия дом и опозиционните републиканци относно повишаването на лимита на дълга на САЩ отново тласна най-голямата икономика в света до ръба на несъстоятелността, преди президентът Джо Байдън и председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти да постигнат сделка в последната минута.

Байдън подписа закона за премахване на тавана на дълга на САЩБайдън коментира, че постигнатото двупартийно споразумение е помогнало да се избегне срив на репутацията на САЩ като надежден финансов партньор

На въпрос дали има вероятност САЩ скоро да възвърнат своя „безрисков“ AAA рейтинг от Fitch, Хентов отговоря с категорично „не“. „Това е краткият отговор, освен ако не си представите, че политиката на САЩ поема към много по-стабилен, предвидим път“, добавя той.
Други експерти казват, че не се притесняват за кредитоспособността на САЩ. Джейми Даймън, главен изпълнителен директор на JPMorgan Chase, заяви, че понижаването на кредитния рейтинг на САЩ от Fitch не би следвало да е твърде тревожно за инвеститорите и че САЩ са дом на „най-добрата икономика, която светът някога е виждал“.

Мохамед Ел-Ериан каза пред Yahoo Finance в сряда следобед: „Не мисля, че този рейтинг на Fitch променя нещо.“

Уорън Бъфет също пренебрегна понижението на кредитния рейтинг на САЩ, отбелязвайки, че то не променя това, което неговият конгломерат Berkshire Hathaway прави в момента.
„Berkshire купи американски държавни облигации за 10 милиарда долара миналия понеделник. Този понеделник купихме държавни облигации за 10 милиарда долара. И единственият въпрос за следващия понеделник е дали ще купим 10 милиарда долара в 3-месечни или 6-месечни съкровищни бонове, коментира Бъфет пред CNBC.
„Доларът е резервната валута на света и всеки го знае“, добавя Бъфет. Понижаването на рейтинга на САЩ предизвиква разпродажба на акции и облигации
Американските акции и облигации претърпяха вълна от разпродажби в сряда, като доходността на държавните книжа стигна до най-високите си нива за годината, а основните борсови индекси отбелязаха най-лошата сесия от месеци. S&P 500 падна с 1,4%

Dow Jones Industrial Average загуби 348 пункта, или 1%, повлечен надолу от акциите на Intel и Microsoft.

Технологичният Nasdaq Composite загуби 2,2%, което е най-лошото му еднодневно представяне от февруари.

Спадовете в САЩ бяха последвани от разпродажби на пазарите в Европа и Азия.

Доходността на 10-годишните съкровищни облигации на САЩ се повиши до 4,077%, което е най-високото им ниво от ноември 2022 г., тъй като цените на облигациите паднаха.

Доходността на 30-годишните държавни книжа се повиши до 4,164% в сряда, най-високото им ниво от началото на 2023 г.

Fitch понижи кредитния рейтинг на САЩРейтинговата агенция заяви, че понижаването отразява „ерозия на управлението“

В началото на годината много инвеститори вярваха, че рисковете на икономическия хоризонт могат да ограничат доходността на държавните облигации. Вместо това серия от силни икономически данни, продажби на дълг и понижението на рейтинга на САЩ доведоха до по-висока доходност, отбелязва The Wall Street Journal.

След разрешаването на спора около тавана на дълга през пролетта, инвеститорите очакват милиарди долари да увеличат размера на пазара на държавни облигации, докато правителството увеличава своите заеми. Това очаквано по-голямо предлагане на държавни ценни книжа може да натежи върху цените, повишавайки доходността, коментира WSJ.

Сезонът на печалбите заплашва ръста на акциитеИнвеститорите казват, че оптимизмът на пазарите може да се изпари, ако печалбите се свият допълнително Междувременно инвеститорите продължават да анализират резултатите от печалбите на компаниите за второто тримесечие на 2023 г. Въпреки че голям процент от тях са по-добри от очакванията на Уолстрийт, разпродажбата на акциите на производителя на чипове Advanced Micro Devices в сряда подчерта колко висока е летвата за печалбите след ралито на фондовия пазар, добавя WSJ. Във вторник следобед AMD отчете продажби и печалби за второто тримесечие, които надхвърлиха прогнозите на анализаторите, но акциите на компанията паднаха със 7% в сряда. Това следва разочароващите резултати на Taiwan Semiconductor Manufacturing и Texas Instruments, публикувани миналия месец. Технологичните гиганти, които тласнаха пазара нагоре, всъщност бяха едни от най-силно засегнатите в търговската сесия в сряда. Техните акции обикновено са особено чувствителни към нарастващата доходност на облигациите. Акциите на Nvidia паднаха с 4,8%, а Micron Technology загуби 3,7%. Apple и Amazon.com ще обявят печалбите си днес, давайки на инвеститорите по-пълна картина за финансовото състояние на технологичния сектор.