Мечтата на много американци не е да забогатеят - те просто се надяват някой ден да се почувстват финансово сигурни.

Повечето от тях обаче са далеч от постигането на тази цел, показва проучване на Bankrate.com от юни сред 2521 възрастни американци.

То установява, че 72% от тях се смятат за финансово несигурни. Те казват, че трябва да печелят средно $233 000 на година, за да се чувстват стабилни.

През 2021 г. средният работник на пълен работен ден в САЩ е печелил около 54 000 долара годишно според проучване на Бюрото за преброяване на населението – това е само около една четвърт от сумата, към която се стремят респондентите в анкетата на Bankrate.

За да се чувстват богати, анкетираните са посочили, че трябва да печелят средно $483 000 на година, почти девет пъти повече от средния доход.

Ново проучване: Не е вярно, че милиардерите са по-интелигентни Богатите хора постигат по-ниски резултати на тестовете за когнитивни способности

Сара Фостър, анализатор на Bankrate, коментира пред Insider, че няколко икономически фактора най-вероятно са довели до тези резултати.

„Много преди инфлацията да скочи, американците се бореха с огромно увеличение на разходите за живот, включително, но не само, грижи за децата, здравеопазване, университетско образование и жилища“, казва тя.

От началото на века тези разходи са скочили съответно със 115%, 130%, 178% и 80% към 2022 г., според анализа на данните от Бюрото по трудова статистика на икономиста от Мичиганския университет Марк Пери.

На този фон през 2022 г. 54% от възрастните в САЩ са имали заделени спестявания за покриване на неочаквани разходи, според доклад на Федералния резерв от май, което е спад от 59% за 2021 г.

„Успехът не е гаранция за щастие“: Съветите на Рей Далио за приятен животМилиардерът дефинира успеха, стойността на парите и изтъква силата на собствените ни принципи

Що се отнася до пенсионните спестявания, респондентите в проучване на Northwestern Mutual, проведено по-рано тази година, казват, че ще им трябват средно 1,27 милиона долара, за да се пенсионират комфортно. Средностатистическият респондент разполага само със 7% от това спестяване, според резултатите от проучването.

В анкетата на Bankrate инфлацията е посочена като основният фактор, който възпира американците да подобрят финансите си, следвана от състоянието на по-широката икономическа среда и нарастващите лихвени проценти.

Докато много американци може да са далеч от това да се чувстват финансово сигурни, доста от тях все пак са и оптимисти. 46% казват, че очакват да постигнат тази цел някой ден.