Френските пазари на акции се повишиха в понеделник, след като първият тур на парламентарните избори беше изтълкуван като знак, че е малко вероятно крайнодясната партия „Национален сбор“ да формира мнозинство, пише MarketWatch.

Партията, известна с абревиатурата RN, печели най-много гласове след първия тур - около 33%. Според последните коментари обаче RN няма да получи необходимите 289 места за формиране на мнозинство.

В началото на търговията френският борсов индекс CAC скочи с 2,4% - най-доброто му еднодневно покачване от почти две години. Към края на търговската сесия той продължава да се движи с 2% нагоре.

RN все още може да формира мнозинство или евентуално да управлява с Les Republicans, друга дясна партия, която заяви, че няма да дава инструкции за гласуване на своите поддръжници във втория тур на вота за места, за които нейните кандидати бяха елиминирани.

Крайният срок за отказ на кандидатите е 18 ч. местно време във вторник, което ще определи броя на тристранните състезания.

„Нашата цел е ясна: да попречим на RN да има абсолютно мнозинство на втория тур, да доминира в Националното събрание и да управлява страната с катастрофалния проект, който има“, заяви в Х френският премиер Габриел Атал, съюзник на Макрон.

„Казвам го със силата, която моментът изисква от всеки един от нашите избиратели: нито един глас не трябва да отива за NR“, добави той.

Тактическо гласуване във втори тур

Френските парламентарни избори обикновено се провеждат в два тура, като партиите трябва да осигурят най-малко 12,5% от гласовете в избирателен район, за да преминат към решителния втори тур.

Политици от различни леви и центристки партии сега призовават кандидатите, класирали се на трето място в състезанията срещу крайнодесни кандидати, да се оттеглят от изборите, в опит да обединят подкрепата си в един концентриран фронт срещу RN.

Следователно крайният изход от изборите ще зависи от сключването на сделка между левите и центристките партии, казват експерти от Eurasia Group, цитиран от CNBC.

„Сега всичко ще зависи от битката между левия алианс и победения център на президента Еманюел Макрон за сключване на национални и местни сделки за блокиране на евентуални победи на RN във втория тур следващата неделя“, добавят те.

Според експертите големият брой места, които все още имат трима кандидати в надпреварата, означава, че има и високи шансове за създаването на така наречените „републикански фронтове“, които биха могли да подпомогнат победата над кандидатите на RN, спечелили само с малко на първия тур.

Все пак има други фактори, които могат да възпрепятстват амбициите за победа над крайната десница, посочват от Eurasia Group. Избирателната активност може да е различна и тактическото гласуване може да не се окаже толкова успешно, колкото се очаква.

Три сценария

Несигурността относно това, което предстои, остава, казва пред CNBC Паскал Лами, вицепрезидент на Парижкия форум за мир и бивш генерален директор на Световната търговска организация.

„Вторият кръг изглежда изключително несигурен“, добавя той.

Според Лами остават три потенциални резултата от изборите: крайнодясно мнозинство в парламента, висящ парламент или коалиция с крайната десница.

Според Холгер Шмидинг, главен икономист в Berenberg, най-вероятният изход остава висящ парламент, в който нито крайната десница, нито обединената левица, нито центристите на Макрон могат да съберат мнозинство. В този случай всяко (ново) правителство няма да направи много.