Броени дни преди началото на предсрочните парламентарни избори във Франция победата на крайната десница изглежда все по-вероятна в първата фаза на двуетапния вот. Според последните проучвания на общественото мнение на Elabe, публикувани преди първия вот на 30 юни, “Национален сбор” на Марин льо Пен и неговите съюзници печелят 36% от гласовете, което е сигнал за нарастваща подкрепа за евроскептичната и антиимиграционна програма на партията.

Междувременно левият “Нов народен фронт” се очаква да изостане с 27%, докато за партията "Ренесанс" на президента Еманюел Макрон се прогнозира 20% подкрепа към 27 юни. Отдалечаването от центристката политика изплаши инвеститорите и анализаторите, които предупреждават за последици, вариращи от "политическа парализа" до "незабавна финансова криза".

Предвиждането на резултата от окончателния вот във Франция на 7 юли обаче не е толкова ясно, предвид сложността на френската система за гласуване.

CNBC разглежда вероятността за победа на крайнодясната партия във Франция и отражението ѝ върху пазарите.

Сложна система

Съгласно двустепенната система за гласуване във Франция всички кандидати за депутати, които получат гласа на поне 12,5% от регистрираните на местно ниво гласоподаватели, преминават към втория тур - изискване, което “Национален сбор” вероятно ще изпълни в голям брой избирателни райони. Но дори и да постигне значителни успехи на първия тур, партията може да бъде спъната на последното препятствие от тези, които използват "le vote utile" или тактическо гласуване, за да не я допуснат до участие в изборите.

Това се счита за част от залога на Макрон, когато френският лидер свика изненадващия вот след рекордната победа на крайната десница с 31,3 % на изборите за Европейски парламент този месец. Други казват, че президентът се надява да дискредитира конкурентите си преди президентските избори във Франция през 2027 г. Макрон твърди, че ще има "гражданска война", ако някоя от крайнодесните кандидати победи.

Очаква се също така избирателната активност на националните избори да бъде по-голяма - и следователно по-представителна - от 51%, които гласуваха на евровота. С оглед на това анализаторите смятат, че шансът “Национален сбор” да спечели 289-те места, необходими за осигуряване на абсолютно мнозинство в 577-местното Национално събрание, е между 30 и 40%.

По-вероятно е обаче крайната десница да постигне значителни успехи, като партията на Марин льо Пен може да се превърне в най-голямата във Франция, но в крайна сметка да не получи мнозинство и да доведе до силно разединен парламент.

Пазарни сътресения

Подобна патова ситуация би могла да остави Франция с по-ниска тенденция на растеж, повишени спредове на доходността и "по-лоша репутация в световен мащаб", коментира пред CNBC Холгиер Шмидинг, главен икономист в Berenberg Bank.

Френският индекс на сините чипове CAC 40 вече се насочва към най-лошия си месец от май 2023 г. насам, като загуби цели 6% от обявяването на вота на 9 юни. Спредът между френските и германските разходи по заеми - ключов показател за политическия риск във Франция - също скочи до най-широкия си размер от повече от десетилетие.

В същото време правителство с мнозинство на крайнодясната или ултралявата партия може да предизвика далеч по-драматични последици.

"Разточителните програми" на всяка от двете партии - чиито политики включват намаляване на пенсионната възраст и намаляване на данъка върху доходите - могат да доведат до незабавна финансова криза", смята Шмидинг.

Анализаторите на Citi коментират в четвъртък, че в момента пазарите са "твърде оптимистични" по отношение на благоприятния изход, като добавят, че по-високо вероятните сценарии за блокиране или крайнодесен парламент биха могли да доведат до спад на оценките на френските акции с 5 до 20%.

"В съчетание с констатацията ни, че френските акции са склонни да бъдат по-волатилни от тези на колегите си около избори, това би могло да бъде причина да очакваме допълнителна нестабилност оттук нататък", отбелязват анализаторите.

Политическа парализа

Главният изпълнителен директор на базираната в Париж Euronext, най-голямата борсова група в Европа, се опита да потуши опасенията на инвеститорите по-рано тази седмица, като заяви пред FT, че нито левите, нито десните ще могат да провеждат по-крайните си политики в условията на контрол и баланс от страна на президента, рейтинговите агенции и ЕС.

В понеделник се видя, че Жордан Бардела - 28-годишното протеже на Льо Пен, който може да стане министър-председател при силно представяне на "Национален сбор” - отстъпва от някои по-крайни мерки, обещавайки да приложи "разумни" планове за разходи. Това включва и целта за намаляване на дефицита на Франция до границата на ЕС от 3% от БВП.

Дори и при по-премерени фискални планове обаче парламентарната безизходица може да затрудни провеждането на тези политики. Наскоро Бардела подчерта, че "ще му е необходимо абсолютно мнозинство, за да управлява", в опит да увеличи подкрепата си.

"Започвате с дефицит от 5,5%, дълг от 110%, не сте в състояние да направите нищо през следващите три години, което означава, че дефицитите просто не намаляват. Според мен това е най-големият проблем, пред който е изправена Франция в момента", смята Мохит Кумар, главен финансов икономист на Jefferies за Европа.

Същият проблем вероятно ще се отнася и за други области на политиката, като “Национален сбор” най-вероятно няма да успее да спечели подкрепа за много от ключовите си планове. Това, по думите на Кумар, ще доведе до "политическа парализа".

Льо Пен, например, едва ли ще промени крайнодясната си антиимиграционна позиция, която би била неприемлива за един разширен ултраляв алианс от парламентаристи. В същото време центърът се противопоставя на плановете на десницата в областта на престъпността и сигурността.

Популистката Льо Пен обаче може да е склонна да смекчи позицията си по други въпроси като координацията на ЕС и фискалната политика, отразявайки националистическия министър-председател на Италия Джорджия Мелони, на която често се приписват функционални отношения с проевропейските ѝ колеги.

″Льо Пен е евроскептична, но мисля, че има определено смекчаване на възгледите", казва Кумар. "В това отношение тя може би прилича повече на Мелони", казва Кумар.

Шмидинг е съгласен, че Льо Пен може да стане по-умерена, ако бъде избрана, за да си осигури най-голямата награда: френското президентство през 2027 г.