Политическите сътресения във Франция доведоха до това страната да загуби мястото си на най-голям фондов пазар в Европа, по-малко от две години след като открадна короната от Обединеното кралство.

Изненадващото решение на президента Еманюел Макрон за предсрочни избори предизвика разгром, който изтри около $258 млрд. от пазарната капитализация на френските компании миналата седмица. Акциите на банките Societe Generale SA, BNP Paribas SA и Credit Agricole SA - всички големи държатели на държавен дълг - загубиха по над 10%.

Акциите в страната сега са на обща стойност около $3,13 трлн., изоставайки с малко от Обединеното кралство, разполагащо с $3,18 трлн., според данни на Bloomberg. Индексът CAC 40 изтри всичките си печалби за 2024 г. - рязък обрат от покачването до рекордни стойности миналия месец.

В същото време съвкупността от фактори, включително подобряването на глобалния растеж и дейността по сливанията, направи акциите на британските компании отново популярни сред инвеститорите. Въпреки че страната се подготвя за собствените си избори, резултатът от тях се смята за по-стабилен, тъй като опозиционната Лейбъристка партия води в проучванията с голяма преднина.

"Харесваме акциите на Обединеното кралство поради причини, свързани с оценката, но също така и като средство за диверсификация на портфейла, предвид привлекателния им секторен профил", казва пред Bloomberg Улрих Урбан, ръководител на отдела за стратегии и изследвания в Berenberg. "Наред с това политическата несигурност изглежда по-висока на други места, поне за момента".

Индексът FTSE 100 достигна рекордни стойности през тази година, задвижван от акции като Shell Plc и Unilever Plc. През последните три месеца той значително превъзхожда Euro Stoxx 50, като сред най-големите печеливши е производителят на реактивни двигатели Rolls-Royce Holdings. В световен мащаб Обединеното кралство се нарежда на шесто място по големина на фондовия пазар.

Във Франция пазарните стратези все още не са убедени в завръщането към акциите поради несигурността, свързана с публичните финанси и политиката. Освен банките, операторите на тол системи Vinci SA и Eiffage SA се сринаха поради опасения, че магистралите могат да бъдат отново национализирани, ако партията на Макрон загуби властта.

Това идва и в момент, когато тежките акции на луксозните компании във Франция вече бяха подложени на натиск от слабо представяне в Китай.

Със сигурност инвеститорите виждат някои причини да останат предпазливи и по отношение на Обединеното кралство. Изборите на 4 юли ще отбележат най-голямото политическо сътресение след Брекзит, а новото правителство ще разполага с ограничени фискални възможности и ще бъде подложено на контрол от страна на облигационните бдители*.

Облигационните бдители (bond vigilante) са инвеститори на пазара на облигации, които протестират срещу парични и/или фискални политики, считани за инфлационни. Те обичайно заплашват да продадат голямо количество облигации, за да изразят недоволство от политиката на емитента. Продажбата понижава цените им, което води до повишаване на лихвените проценти и оскъпява заемите.