Акциите на Nike се сринаха с близо 20% в петък, регистрирайки най-лошия ден в историята си и повличайки Dow Jones Industrial Average и S&P 500 надолу.

Производителят на спортни дрехи и маратонки отчете неочакван спад на продажбите и даде мрачна прогноза за печалбите си късно в четвъртък, което доведе до лошото му представяне в последния търговски ден на юни.

Това беше неблагоприятен финал за иначе добрата първа половина на годината на Уолстрийт.

Въпреки спада от 0,4% S&P 500 приключи в рамките на 27 пункта от рекордния си връх. Компаниите в широкия индекс са добавили близо 6 трилиона долара пазарна капитализация от началото на 2024 г., което е най-голямата печалба за първо полугодие в историята.

Технологичният Nasdaq Composite загуби 0,7% в петък, но също остава близо до най-високото си ниво за всички времена. Това е единственият от трите големи американски борсови индекса, който завършва седмицата с повишение.

Dow Jones Industrial Average загуби 0,1%, или 45 пункта.

Доходността на референтните 10-годишни облигации на САЩ се покачи до 4,342% от 4,287% в четвъртък. Доходността, която нараства с падането на цените, се повишава за второ поредно тримесечие и осмо от последните 10.

Пазарите тръгнаха нагоре в ранната търговия в петък, след като предпочитаният от Федералния резерв измерител на инфлацията показа смекчаване на ценовия натиск.

Индексът на цените на личните потребителски разходи се е повишил с 2,6% през май спрямо година по-рано, в съответствие с очакванията на икономистите, анкетирани от The Wall Street Journal. Резултатът за май е най-ниският от 2021 г. и се сравнява с ръст от 2,7% през април.

Подобни данни, както и очакванията за корпоративните печалби, са двата фактора, които продължават да водят решенията на инвеститорите повече от предстоящите президентски избори в САЩ.

Някои анализатори отбелязват, че изборите едва ли ще повлияят върху следващите решения на Фед относно лихвените проценти, докато икономическите данни подкрепят разхлабване на паричната политика през септември. Има риск, че ако Фед чака твърде дълго, това ще има негативно въздействие върху сектора на строителството и имотите, което трудно би могло да бъде обърнато.

Въпреки че в САЩ има пренасищане с нови апартаменти, малко нови проекти са в процес на изграждане предвид високите разходи за финансиране. Ако това продължи, цените на наемите може да скочат сериозно.

В Европа лондонският FTSE загуби 0,2%. Френският CAC 40 падна с 0,7% преди първия тур на парламентарните избори в неделя. Паневропейският индекс Stoxx 600 затвори за четвърти пореден ден надолу - с 0,24%.